Stocul modern de spații logistice și industriale a ajuns la 3,8 milioane mp

Stocul modern de spații logistice și industriale din România a atins 3,8 milioane metri pătrați la finalul anului trecut, se arată intr-un studiu al CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară. Dintre aceștia, 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% în proprietăți din apropierea orașelor regionale.
Depozit eMAG

Rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafeței mici disponibile în proiectele finalizate și a numărului mare de contracte de preînchiriere semnate pentru spații aflate încă în construcție. În 2018, activitatea totală de închiriere, excluzând reînnoirile și renegocierile, a atins 270.000 mp, cu 11% mai puțin decât în 2017. În 2019 se va construi într-un ritm și mai rapid decât în 2018, fiind așteptate livrările a 607.000 mp, dintre care 27% sunt localizați în orașe regionale, iar 55% sunt preînchiriați.

Suprafața totală tranzacționată în 2018 a fost de 509.000 mp, din care 45% au fost destinați companiilor care au activități de depozitare, 35% au fost închiriați de companii de distribuție, 15% de jucători din domeniul logisticii și 5% de companii de producție. Piața locală a fost dominată, și în 2018, de proiectele marilor dezvoltatori internaționali ca CTP Invest, WDP, Logicor și P3, care au absorbit 61% din totalul cererilor.

Din totalul noilor construcții finalizate în 2018, doar 11% au fost de tip speculativ. Strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții active pe piața locală este încă prudentă, cu multe construcții semi-specultative. Dezvoltările semi-specultative sunt proiecte construite ca urmare a cererilor primite fie din partea clienților existenți, fie de la chiriași noi, dar care au și o componentă speculativă. Astfel, suprafeței construită la cerere i se adaugă circa 20-50%, deoarece dezvoltatorii doresc să fie pregătiți pentru posibile noi solicitări. Nivelul ridicat al cererilor determină rata mare de preînchirieri, cea mai mare parte a spațiilor fiind contractate înainte de finalizare.

Segmentul de retail a fost principalul motor de creștere pentru piața de spații industriale și logistice în 2018, iar cele mai importante tranzacții, din punct de vedere al suprafeței, au avut loc în parcurile deținute de WDP Industrial, în cel de al doilea semestru din 2018. Astfel, Carrefour a semnat pentru închirierea a 65.500 mp în parcurile din Brazi și Deva, iar P&G va ocupa 25.600 mp în Timișoara.

La nivelul capitalei, proiectele se găsesc în toate cele patru puncte cardinale ale orașului, dar partea de vest s-a consacrat deja ca pol al spațiilor industriale și logistice, 74% din stocul de spații fiind situat aici. Partea de nord are un potențial important, ca urmare 16% din totalul clădirilor au fost construite în această zonă, iar pe viitor sunt anunțate și alte dezvoltări importante. Contractele de preînchiriere au constituit 41% din suprafața tranzacționată în apropierea Bucureștiului în 2018, iar 68% dintre acestea sunt pentru spații situate în zona de nord a orașului. Circa 440.000 mp vor fi construiți în 2019, în zonele limitrofe capitalei.

Chiria prime (chiria de referință pentru proiectele de clasă A, amplasate în cele mai bune zone) și-a păstrat în 2018 un nivel constant de 4,1 euro/ mp/ lună, în timp ce chiria medie s-a situat la  3,5 euro/ mp/ lună.

Pentru 2019 a fost anunțată livrarea a 607.000 mp la nivel național, dintre care 47% reprezintă dezvoltările CTP, liderul de piață, iar restul de 53% sunt construcții ale Helios, Element Development, Transilvania Construcții și Zacaria.

CBRE este lider de piață și pe segmentul consultanței de închiriere a spațiilor industriale și logistice, activități pe care le derulează prin intermediul Departamentului Industrial, unul dintre primele înființate în cadrul sucursalei din România. În ultimii cinci ani, CBRE a intermediat tranzacții care însumează peste 650.000 mp.

Adaugati comentariu