Transportatorii români vor să angajeze șoferi din afara UE

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) i-a trimis ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, o solicitare de măsuri urgente privind organizarea testării CPI/CPC în limba engleză, pentru facilitarea angajării de șoferi din afara UE.
Transportatorii români vor să angajeze șoferi din afara UE Germania a eliminat precizarea că întoarcerea acasă a șoferilor nu este obligatorie

De mulți ani, UNTRR a semnalat Ministerului Transporturilor criza de șoferi profesioniști cu care se confruntă transportatorii români. Criza s-a acutizat în ultima perioadă și multe companii au camioane care nu pot fi operate din cauza lipsei de disponibilitate a șoferilor.

Pentru a putea să opereze în parametri eficienți, transportatorii români cer ca autoritățile să adopte măsuri urgente și eficiente atât pentru angajarea tinerilor ca șoferi profesioniști, cât și pentru facilitarea recrutării de șoferi din afara UE.

”Nu trebuie așteptat ca șomajul să ajungă la zero pentru a face import masiv de forță de muncă. Și alte state UE, precum Polonia, au șomaj, dar importă masiv forța de muncă necesară cantitativ și calitativ pe segmentele unde nu se pot face reconversii. Polonia a importat în 2018 o forță de muncă de 1 milion de persoane, din care 56.000 numai în sectorul transportului rutier”, se arată în scrisoarea UNTRR.

Legislația europeană permite statelor membre UE organizarea testării pentru Certificatul de calificare profesională inițială (CPI) și Certificatul de calificare profesională continuă (CPC) într-o limbă străină, conform răspunsului primit de UNTRR de la DG MOVE. Alte țări au adoptat deja măsuri în acest sens, dar în România această testare se face doar în limba română.

”În România se pot angaja fără probleme cetățeni străini din orice stat membru UE fără a cunoaște limba română. Considerăm că nu este justificată obligativitatea cunoașterii limbii române de către șoferi din afara UE pentru a fi angajați de un transportator român”, se mai arată în poziția UNTRR.

La finalul anului trecut, MT a promovat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru modificarea și completarea Normelor privind autorizarea și controlul centrelor de pregătire și perfecționare profesională din transporturile rutiere și a Normelor privind pregătirea și atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, care prevede și examinarea șoferilor în limba engleză.

Procedura de examinare este similară cu cea pentru obținerea permisului de conducere stabilită de MAI, care prevede că examenul se poate susține, la cerere, în limbile engleză, franceză sau germană.

Adaugati comentariu