Home Servicii Exportatorii americani de LNG sunt principalii câştigători ai crizei energetice din Europa
Servicii

Exportatorii americani de LNG sunt principalii câştigători ai crizei energetice din Europa

30

Potrivit Reuters, exportatorii americani de gaze naturale lichefiate, LNG, au devenit principalii câştigători ai crizei de aprovizionare cu gaze din Europa. Februarie a fost a treia lună consecutiv în care au exportat cantităţi record spre UE. În plus, preţurile au explodat după invazia Ucrainei de către Rusia.

Între aceștia se numără dezvoltatori americani care au semnat în ultimele luni acorduri pe termen lung pentru a vinde LNG. Există și exemple pe care le oferă traderii consultați de Reuters.

Spre exemplu Cheniere Energy Inc, cel mai mare exportator din SUA. Sau traderii de materii prime, precum Trafigura şi Gunvor. Dar şi o serie de firme de trading din Japonia care au poziţii în terminalele americane de lichefiere de gaze. Firme care au redirecţionat spre pieţele europene cargourile care iniţial erau destinat să ajungă în alte regiuni.

”SUA şi producătorii săi de LNG profită de deficitul de aprovizionare cu gaze din Europa şi vor profita în continuare dacă livrările din Rusia vor fi sancţionate”, a declarat un trader european.

Prețurile la LNG la un maxim istoric

Preţurile spot la gaze lichefiate au atins săptămâna trecută, după invazia Ucrainei, un maxim istoric. Este vorba despre aproape 60 de dolari pentru un milion de unităţi termale britanice (mmBtu). Ceea ce înseamnă  de aproape 10 ori mai mult comparativ cu valoarea înregistrată în urmă cu un an.

Preţurile au crescut atât de mult în Europa încât traderii de gaze naturale preferă să plătească penalităţi de milioane de dolari pentru nelivrarea cantităţilor convenite cu alte ţări. Ca şi pentru redirecţionarea cargourilor spre cumpărătorii europeni, susţine Oystein Kalleklev, directorul companiei de navigaţie maritimă FLEX LNG Management. Un cargou obişnuit transportă aproximativ 84 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Preţurile ar putea creşte din nou și în perioada următoare. Și aceasta pentru că SUA a anunţat marţi un embargou cu privire la exporturile ruseşti de petrol şi gaze. Iar Marea Britanie ar putea lua o decizie similară.

Reamintim, Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de petrol. În plus, de aici provine aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale al Europei.

Exporturile americane vor ajunge, spun oficiali din domeniul energiei, la 322 milioane metri cubi pe zi

Prognozele oferite de Administraţia Americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei confirmă că lucrurile vor sta bine pentru companiile din SUA și în continuare. Și vorbesc despre exporturi care vor ajunge la 322 milioane metri cubi pe zi în 2022.

În plus, analiștii Goldman Sachs anticipează că exporturile SUA vor reprezenta 22% din cererea mondială de LNG în 2023. O valoare care va permite SUA să depășească Australia și Qatarul, cei mai mari exportatori mondiali în prezent.

Două surse de la o mare companie energetică, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au declarat pentru Reuters că în ultimele trei luni SUA au redirecţionat mai multe zeci de nave cargo spre Europa dintre destinaţiile lor asiatice iniţiale.

Există însă și cifre. Precum cele oferite de Robert Songer, analist la firma de consultanţă ICIS. Acesta susţine că numărul total de cargouri încărcate cu LNG din SUA care au ajuns în Europa şi Turcia în primele două luni ale acestui an a atins un nivel record de 164 cargouri. S-a depășit astfel precedentul record, de 125 de cargouri, stabilit în primul trimestru din 2020.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Servicii

Parteneriat 24pay – Bileteria

24pay îşi consolidează poziţia pe segmentul transport rutier, oferind utilizatorilor aplicaţiei posibilitatea...

Servicii

UTA Edenred: Stații Circle K în Republica Irlanda și Irlanda de Nord

UTA Edenred, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de mobilitate...

Servicii

Biocarburantul HVO100, în stațiile de alimentare Eurowag

Biocarburantul HVO100 este disponibil la stațiile de alimentare Eurowag și reprezintă șoluția...

Servicii

SafeFleet și-a mărit afacerile cu 2,7 milioane de euro, în 2023

SafeFleet a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de aproximativ...