Home Noutati Guvernul acordă facilități și gratuități pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian refugiaților ucraineni
Noutati

Guvernul acordă facilități și gratuități pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian refugiaților ucraineni

20

O serie de gratuităţi şi facilităţi vor fi acordate pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian al refugiaţilor din Ucraina. Guvernul a adoptat, în şedinţa de sâmbătă, un proiect de hotărâre pe această temă.

Gratuitățile și facilitățile includ:

  • gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang regio şi interregio clasa a II-a, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României. Este oferită în baza actelor de identitate, documentelor temporare de identitate, rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române
  • scutirea de la plata tarifelor de trecere cu bacul pentru cetăţenii străini sau apatrizii care intră în Romania prin punctul internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene din localităţile Isaccea şi Orlivka
  • gratuitate pentru călătoriile efectuate cu operatorii de transport fluvial pe ruta Isaccea-Galaţi. Acolo există un flux substanţial de cetăţeni ucraineni care fug din calea agresiunii militare ruse şi se refugiază în România sau trec din România pentru a ajunge în alte ţări din Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a menţionat că acordarea de gratuitate la transportul rutier naţional sau internaţional, după caz, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizaţiilor de transport de persoane şi de marfă prevăzute de acordurile rutiere bilaterale sau multilaterale, decontarea contravalorii biletelor de călătorie gratuită, prin bugetul Autorităţii pentru Reformă Feroviară fac parte, de asemenea, din categoriile de facilităţi reglementate de Guvern în sprijinul celor care tranzitează sau intră în România din Ucraina.

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, vor stabili capacităţile de transport disponibile pentru a rezolva problema transportului rutier, în măsura disponibilităţii emise de operatorii de transport rutier de persoane către Consiliile Judeţene sau Primăria Municipiului Bucureşti”, a declarat Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, în situaţii excepţionale, în cazul imposibilităţii efectuării transportului feroviar sau rutier, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi cu acordul statului de destinaţie, se vor putea organiza transporturi gratuite ale respectivelor persoane care vor să părăsească România prin curse aeriene de tip charter.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...

Noutati

Statistici APIA pentru aprilie 2024

Vehiculele comerciale ușoare și minibusurile au înregistrat în aprilie 2024 o creștere...