Compania Vejo Projektai din Lituania a produs niște autobuze electrice unice, cu caroserie din material compozit ușor și baterii cu încărcare foarte rapidă. Dar lista caracteristicilor speciale abia aici începe.Începând din luna aprilie, în orașul port Klaipeda din Lituania circulă niște autobuze electrice speciale. Modelul, denumit DancerBus, are podea joasă și un design neconvențional. Astfel, partea frontală are o formă semicirculară, iar cea din spate este înclinată.
În panoul înclinat din spate este integrat și un monitor care preia imagini de la o cameră video montată în față. Astfel, traficul din fața autobuzului poate fi evaluat mai bine de către șoferii din spate. Asemănător cu conceptul SafetyTruck prezentat de Samsung în urmă cu câțiva ani.
Nici materialul din care este construită caroseria nu este unul convențional: în materialul compozit au fost înglobate 6.000 de sticle de plastic reciclate pentru fiecare vehicul. Astfel, greutatea proprie este foarte redusă: 9.775 kg. Autobuzul de 12,1 metri lungime are o capacitate de 92 de pasageri, dintre care 34 pe scaune.
De propulsie se ocupă o punte spate ZF cu două motoare electrice integrate în butucii roților, cu o putere totală de vârf de 250 kW. Energia vine de la baterii litiu-titan Toshiba de 60 kWh. Acestea se încarcă complet în mai puțin de 10 minute, cu ajutorul unui pantograf montat pe plafon. Puterea instalată a stației de încărcare este de 500 kW.
Autonomia este de aproximativ 90 km, iar viteza maximă este limitată la 70 km/h. Conform producătorului, consumul autobuzului este de 0,72 kWh/km, iar planurile sunt de reducere la 0,5 kWh/km. Aceasta se va obține în primul rând printr-o reducere suplimentară a greutății, deoarece prototipul viitoarei generații are doar 8.600 kg.
Șoferul dispune de un panou de instrumente complet digital. În lateralele volanului avem ecrane care înlocuiesc oglinzile clasice, imaginile fiind preluate de la camere video compacte.
Citește și:
Primul autobuz electric fabricat în Uganda: podea de bambus și componente din China
Autobuzele vechi ale STB vor fi convertite la CNG sau transformate în troleibuze
Comentați?