UNTRR a publicat un model de declarație notarială pentru șoferii care nu vor să revină acasă
Home Noutati UNTRR a publicat un model de declarație notarială pentru șoferii care nu vor să revină acasă
NoutatiTransportatori

UNTRR a publicat un model de declarație notarială pentru șoferii care nu vor să revină acasă

152

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a publicat astăzi un model de declarație notarială pentru șoferii care nu vor să revină în țară, conform noilor reglementări europene. Conform noilor reguli ale Pachetului Mobilitate 1 aduse prin Regulamentul 1054/2020, companiile de transport trebuie să planifice activitatea șoferilor în așa fel încât aceștia să poată să se întoarcă, la fiecare perioadă de patru săptămâni consecutive, la locul de reședință sau la centrul operațional al angajatorului, pentru a începe perioada de repaus săptămânal de cel puțin 45 de ore. Compania trebuie să documenteze modul în care îndeplinește această obligație, să păstreze documentele relevante la sediul său și să le prezinte autorităților de control competente, la cerere.

Potrivit unor interpretări, inclusiv ale Ministerului Federal de Transport din Germania (BMVI), șoferii nu sunt obligați să revină în țara de domiciliu, ci pot opta să petreacă această perioadă oriunde doresc. În schimb, firmele au obligația să organizeze întoarcerea acasă și să suporte costurile pentru șoferii care doresc să revină acasă.

Pentru șoferii care nu vor să revină acasă, UNTRR și cabinetul de avocatură Paulopol au furnizat un model de declarație notarială. Modelul de declarație face apel la dreptul la respectarea vieții private și de familie și dreptul la libertate și siguranță, conform Convenției din 4 noiembrie 1950 pentru apărarea drepturilor omului și a libertaților fundamentale, la dreptul la circulație și ședere liberă în Uniunea Europeană, dar și la regulamentul privind condițiile în care conducătorii auto pot efectua repausul săptămânal.

Șoferul trebuie să declare pe proprie răspundere, cunoscând consecințele prevăzute de articolul 326 cod penal privind falsul în declarații, că dorește să efectueze repausul într-o locație aleasă în mod liber, conform propriei dorințe, și NU forțat la centrul operațional al angajatorului sau la domiciliul din România.

Conform declarației, șoferul se obligă să petreacă această perioadă într-un spațiu de cazare corespunzător și adaptat atât pentru femei cât și pentru bărbați, cu spații de dormit și instalații sanitare adecvate. Cu alte cuvinte, într-un hotel, locație despre care UNTRR spunea de curândșoferii sunt expuși la infectarea cu Covid-19.

Dacă se răzgândește și va dori să efectueze repausul în România, șoferul va trebui să își înștiințeze în timp util angajatorul, astfel încât acesta să aibă posibilitatea să își poată îndeplini în mod corespunzător obligația prevăzută de articolul 8 alineatul (8a) din Regulamentul (CE) nr. 561/2006.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AutobuzeNoutatiRutierTransportatori

Nou parteneriat între FlixBus și Christian Tour

FlixBus și Christian Tour au anunțat semnarea unui parteneriat prin care agenția...

Noutati

IVECO și CNR confirmă eficiența bio-CNG-ului pentru decarbonizarea transporturilor

IVECO, lider în propulsia alternativă, promovează un studiu realizat de Institutul de...

AerianNoutatiTransportatori

TAROM continuă tradiția de a transporta Echipa Olimpică a României

În calitate de partener oficial al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR),...

NoutatiServicii

DKV Mobility oferă acces la prima rețea de stații de alimentare cu CNG din România

DKV Mobility, furnizor european de top de servicii și soluții de plată...