Home Transportatori Aerian UE va închide spațiul aerian avioanelor din Belarus
AerianTransportatori

UE va închide spațiul aerian avioanelor din Belarus

25

UE a decis luni seară să-și închidă spațiul aerian pentru aeronavele din Belarus. Măsura a fost luată pentru a sancționa regimul lui Alexander Lukashenko acuzat că a redirecționat un avion de linie european pentru a aresta un disident.

Cele 27 de state membre UE, întrunite în cadrul summitului de la Bruxelles, au cerut, de asemenea, companiilor aeriene să evite survolarea Belarusului. Și au cerut „eliberarea imediată” a oponentului Roman Protassevich și a însoțitorului său, conform concluziilor summitului.

Președinția ucraineană a ordonat luni încetarea legăturilor aeriene directe cu Belarus și survolarea teritoriului acestei țări din sau către Ucraina. Măsura a fost luată a doua zi după interceptarea de către Belarus a unui avion de linie și arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Într-o măsură similară, și guvernul britanic le-a spus tuturor avioanelor din Marea Britanie să înceteze să mai zboare peste Belarus. Și l-a convocat pe ambasadorul țării. Totodată, Marea Britanie a spus că este dificil să nu creadă că Rusia nu a fost implicată în deturnarea avionului. Dar a subliniat că nu există dovezi clare deocamadată privind implicarea Moscovei.

După UE și ONU cere o anchetă

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „susţine apelurile la o anchetă transparentă şi independentă completă” asupra deturnării avionului comercial de către Belarus. Și cere tuturor actorilor relevanţi să cooperare la o astfel de investigaţie.

Guterres este „profund preocupat de aparenta aterizare forţată a unui avion de pasageri în Belarus şi de detenţia ulterioară a jurnalistului Roman Protasevici, care era la bord”. „Vrem să-l vedem pus în libertate”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ONU ca răspuns la o întrebare despre soarta acestui jurnalist de opoziţie arestat de autorităţile belaruse.

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a negat orice legătură cu falsa amenințare cu bombă. Amenințare despre care autoritățile belaruse au spus că ar fi fost motivul deturnării avionului Ryanair. Grupul „nu are nimic de-a face cu acest lucru ”, a spus Barhoum, relatează Reuters.

”Nu recurgem la aceste metode, care ar putea fi acțiunea unor părți suspecte care urmăresc să demonizeze Hamas. Ca și să împiedice starea de simpatie mondială față de poporul nostru palestinian. Precum și rezistența legitimă a acestora „, a spus purtătorul de cuvânt al Hamas.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

Aerian

Aeronava „Nadia Comăneci”, pentru sportivii români la J.O. de la Paris

TAROM va transporta sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris (26...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...

Transportatori

Guvernul a aprobat proiectul pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera

Undă verde pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera, cea mai aglomerată linie...