Home Noutati UE: Acord provizoriu privind un nou sistem de taxare pentru vehiculele grele de marfă
NoutatiRutierServiciiTransportatori

UE: Acord provizoriu privind un nou sistem de taxare pentru vehiculele grele de marfă

36

Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit miercuri că sumele de taxare la care sunt supuse vehiculele grele de marfă și autocare nu mai sunt calculate în funcție de durata călătoriei, ci de distanța parcursă, potrivit AFP. Acordul la care s-a ajuns miercuri nu a fost încă adoptat de Consiliul European și de Parlament.

Aceste noi reguli de taxare planificate ca parte a reformei directivei „euroviniete” vizează reducerea emisiilor de CO2. „Deputații au făcut ca statele membre să elimine treptat „vinietele” (tarifele rutiere în funcție de durată) din rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) din 2029 pentru vehiculele grele (camioane, vehicule grele și autobuze).. Și să înceapă să aplice taxe de trecere (taxe bazate pe distanță)”, se menționează în comunicat.

Cu toate acestea, țările își păstrează posibilitatea de a menține vinietele pentru anumite părți ale rețelei. Trebuie să dovedească însă că noua metodă de stabilire a prețurilor ar fi „disproporționată față de veniturile preconizate”.

Pentru a încuraja utilizarea vehiculelor mai puțin poluante, acordul încheiat prevede, de asemenea, că „statele membre vor trebui să stabilească tarife diferite în funcție de emisiile de CO2 pentru camioane și autobuze” în următorii ani. Și se anunță „reduceri semnificative ale prețurilor pentru emisii zero și scăzute”.

Opinii

„Eliminarea vinietei pentru vehicule grele va face posibilă standardizarea unui sistem care este astăzi excesiv de fragmentat. Vom trimite un semnal puternic către lumea transporturilor. Care încurajează utilizarea vehiculelor mai curate”, spune europarlamentarul italian Giuseppe Ferrandino, raportor al textului.

“Pe lângă standardele de emisii, digitalizarea și combustibilii alternativi, tarifarea rutieră ne va ajuta să reducem emisiile din transport. Acest acord este un pas important în această direcție. Și demonstrează în mod clar că UE este serioasă în ceea ce privește punerea în practică a principiului ‘poluatorul plătește’,” a declarat, într-un comunicat, Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Însă europarlamentarul franco-german Anna Deparnay-Grunenberg (verzi) a denunțat numeroasele excepții prevăzute în compromis. Potrivit ei, acordă prea multă importanță camioanelor în comparație cu transportul feroviar de marfă. Ea a provocat-o pe Twitter pe președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu privire la „strategia sa de a atinge obiectivele Pactului Verde, în timp ce nu există nicio îmbunătățire în sectorul transporturilor”.

Reprezentantul ales german Markus Ferber (PPE, dreapta) a estimat, de asemenea, că „din cauza numărului mare de excepții, de exemplu pentru țările cu acorduri de concesiune de taxare, noile reglementări vor afecta în principal Germania, Austria, Olanda și Belgia”. „Acest lucru nu va crea o taxă europeană uniformă pentru vehiculele grele de marfă. Și nu va aduce nimic mediului înconjurător”, a precizat el într-un comunicat. Avertizând că acordul final este „departe de a fi încheiat”.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

IAA Transportation 2024: spre o expoziție cu adevărat globală și inovatoare

Cel puțin în ceea ce privește vehiculele comerciale, IAA Transportation 2024 va...

Servicii

DKV Mobility își extinde în continuare rețeaua de acceptare pentru combustibili alternativi

DKV Mobility, furnizor european de top de servicii și soluții de plată...

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...