Home Transportatori Aerian Noua rachetă lunară a NASA prinde formă
AerianTransportatoriVehicule speciale

Noua rachetă lunară a NASA prinde formă

3

Următoarea rachetă a agenției spațiale, Space Launch System (SLS), va fi gata înainte de lansarea planificată la sfârșitul acestui an. Modulul central a ajuns la Centrul Spațial Kennedy al NASA, cu o barjă, pe 27 aprilie. Iar acum a fost transportată în masiva Clădire de Asamblare a Vehiculelor (VAB), casa sa până la lansare.

În această vară, noua navă spațială Orion a agenției va fi asamblată cu SLS și pregătită pentru un zbor de testare fără echipaj în jurul Lunii mai târziu în acest an, ca parte a misiunii Artemis 1. Dacă totul merge așa cum este planificat, oficialii agenției au spus că zborul ar putea avea loc încă din noiembrie.

Acest modul central este coloana vertebrală a rachetei, care are o înălțime de 65 de metri. Muncitorii au folosit o macara de 325 tone pentru a-l ridica în aer, transferând-o într-un golf din apropiere. De acolo, a fost asamblat pe partea superioară a platformei sale de lansare mobile.

Artemis 1, primul pas pentru noua rachetă

Montarea cu succes a modulului de bază este doar începutul unui proces de asamblare completă a rachetei. Dacă totul merge așa cum era planificat, am putea vedea un sistem complet de lansare. Cu nava spațială Orion cocoțată deasupra, până în august.

NASA ar fi astfel pe drumul cel bun pentru a muta racheta de 98 de metri înălțime la pad-ul 39B pentru testarea de dinaintea zborului în septembrie sau octombrie. În acel moment, echipajele urmau să testeze procedurile de lansare inversă și să simuleze alimentarea.

Acum câteva săptămâni NASA a acordat SpaceX un contract de 2,9 miliarde dolari pentru a folosi Starship la trimiterea astronauților de pe orbita lunară până pe suprafața Lunii, totul fiind parte a programului Artemis.

Un prim zbor, Artemis 1, programat pentru sfârșitul acestui an conform programului inițial, va fi cu capsula Orion în vârf, fără un astronaut la bord. Pentru primul zbor de testare, racheta va plasa o încărcătură de 77 tone pe orbita joasă a Pământului, o greutate de aproape trei ori mai mare decât încărcăturile transportate anterior de navetele americane, ulterior SLS va evolua spre o configurație care va fi capabilă să transporte 143 de tone.

Artemis 2, în 2023, va trimite astronauți în jurul Lunii, dar nu vor asoliza. În cele din urmă, Artemis 3 va trimite doi astronauți pe solul lunar, inclusiv prima femeie, în teorie în 2024.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Aerian

KLM combate cu AI risipa alimentară la bordul avioanelor

KLM înregistrează o cantitate redusă de risipă alimentară la bordul aeronavelor, datorită...

FeroviarTransportatori

CFR Călători: Întârzierea medie pe tren a fost de 8 minute, în 2023

Întârzierea medie pe tren a fost de circa 8 minute, în 2023,...

Vehicule speciale

New Holland câștigă Good Design Award

Combina CR11 și tractorul electric T4 de la New Holland sunt câștigătorii...

MaritimTransportatori

Traficul de mărfuri din Portul Constanța a ajuns la un nivel istoric, în anul 2023

Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat, în anul...