transport marfa
Home Transportatori Aerian Transportul de marfă în creștere în primele 9 luni din 2021
AerianFeroviarMaritimMultimodalRutierServiciiTransportatori

Transportul de marfă în creștere în primele 9 luni din 2021

32

Transportul de marfă pe cale ferată a crescut cu 18,1% în primele nouă luni din 2021 comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, au fost transportate 43,031 milioane tone mărfuri. Dintre acestea, 81,9% în transport naţional.

Parcursul tarifar al mărfurilor s-a majorat cu 14,8%. Transportul internaţional a înregistrat cea mai însemnată creştere dintre componente, respectiv cu 31,9%.

În transportul feroviar, ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile:

  • cocs, produse rafinate din petrol (23,4%) şi cărbune şi lignit;
  • ţiţei şi gaze naturale (18,9%).

În ceea ce priveşte parcursul mărfurilor, 29,5% din total este reprezentat de diviziunea cocs, produse rafinate din petrol şi 20% produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit.

În transportul maritim au fost înregistrate 39,876 milioane tone în transport internaţional. Ceea ce înseamnă o creştere cu 13,3% faţă de perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020.

Ponderile cele mai importante în transportul maritim au fost deţinute de diviziunile produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit (37,2%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (17,2%), iar în cel pe căi navigabile interioare de diviziunile minereuri metalifere şi alte produse de minerit şi exploatare de carieră; turbă; uraniu şi thoriu (37,8%) şi produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit (33,4%).

Mărfurile transportate pe căi navigabile interioare au totalizat 24,013 milioane tone, din care 49,4% în transport naţional. Volumul mărfurilor transportate a înregistrat un avans de 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce parcursul mărfurilor a crescut cu 1,5%.

Spor și la transportul de marfă rutier

Așa cum aminteam, în primele 9 luni din 2021, transportul rutier de mărfuri a înregistrat creṣtere cu 15,4% din punctul de vedere al volumului.

Din totalul de 223,062 milioane de tone de mărfuri transportate rutier, 81,9% au fost înregistrate în transport naţional. Acesta a marcat o creştere cu 16,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Parcursul mărfurilor a crescut cu 11,3%, în transportul naţional înregistrându-se o majorare cu 15,6%.

Transportul prin conducte petroliere magistrale a înregistrat 4,913 milioane tone mărfuri transportate, în creştere cu 3% faţă de primele nouă luni din 2020, în timp ce parcursul mărfurilor a totalizat 858 milioane tone-km (plus 9,1%).

În transportul aerian, volumul mărfurilor transportate a înregistrat un total de 29.000 tone, în scădere cu 2,8%.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

Aerian

Aeronava „Nadia Comăneci”, pentru sportivii români la J.O. de la Paris

TAROM va transporta sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris (26...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...

Servicii

Parteneriat 24pay – Bileteria

24pay îşi consolidează poziţia pe segmentul transport rutier, oferind utilizatorilor aplicaţiei posibilitatea...