Șoferii pot tranzita Ungaria, Austria și Germania spre locul de muncă din UE
Home Transportatori Șoferii pot tranzita Ungaria, Austria și Germania spre locul de muncă din UE
Transportatori

Șoferii pot tranzita Ungaria, Austria și Germania spre locul de muncă din UE

101

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) anunță că s-a deblocat procedura de tranzitare pentru șoferii care se duc să-și preia camioanele din vest. Astfel, șoferii de camion pot tranzita liber Ungaria, Austria și Germania spre locul de muncă din UE, chiar și atunci când sunt la bordul unui autoturism.

Tranzitarea liberă se înscrie în planul de măsuri al Comisiei Europene în timpul focarului COVID-19. CE a prezentat la 30 martie un set de orientări practice pentru a asigura libera circulație a lucrătorilor critici.

Vezi mai jos cum se face procedura de tranzitare în aceste țări.

Ungaria

Consulatul General al României de la Gyula a venit cu următoarea informare referitoare la Comunicarea Comisiei Europene ”Orientări privind exercitarea liberei circulații a lucrătorilor în timpul focarului COVID-19”. Astfel, autoritățile maghiare permit, începând cu data de 05.04 (ora 21:00) intrarea în scopul tranzitării Ungariei, prin PTF Nădlac, a persoanelor care nu sunt cetățeni maghiari. Șoferii de camion aflați la bordul turismelor pot tranzita Ungaria doar pe pe trasee prestabilite. Ieșirea cu turisme din România spre Ungaria se poate face doar pe la PTF Nădlac 1. PTF Nădlac 2 este destinat exclusiv transportului de mărfuri.

AUSTRIA

La intrarea în țară, autoritățile austriece verifică starea de sănătate a tuturor persoanelor. Pe durata șederii planificate, persoanele trebuie să declare motivul pentru care intra în Austria.

GERMANIA

Germania permite intrarea în țara a următoarelor categorii de persoane: cetățeni germani, cetățeni care au permis de ședere sau domiciliu în Germania, cetățeni care vin la lucru în Germania, cei care au viza de tip D, transportatorii indiferent de cetățenie. În scop de tranzit pot intra în Germania toate persoanele care călătoresc pentru a ajunge în țara de domiciliu.

Probleme în Ungaria

Deoarece au apărut probleme la ieșirea din România spre Ungaria, Ambasada României în Ungaria a făcut, la solicitarea UNTRR, următoarele precizări:

”Poliția Ungară (cea care este îndreptățită să aprobe tranzitul prin Ungaria) ne-a comunicat că a fost suspendată practica eliberării aprobărilor individuale. În momentul de față, potrivit decretului guvernamental aflat în vigoare pe teritoriul Ungariei, tranzitul național poate să fie efectuat de cetățeni străini doar în măsura în care aceștia nu reprezintă un risc pentru sănătatea cetățenilor ungari și dacă au documente care să ateste că vor fi primiți în țara de destinație. Având în vedere că din PTF Nădlac 1 ni se comunică faptul că poliția de frontieră ungară permite aparent aleator cetățenilor români intrarea pe teritoriul ungar pentru tranzitare, Ambasada României la Budapesta a întreprins demersuri oficiale pentru clarificarea situației. În momentul de față așteptăm un răspuns.”

Răspunsul Ambasadei Ungariei la București

Ambasada Ungariei la București a transmis UNTRR că șoferii profesioniști care doresc să tranziteze teritoriul Ungariei cu automobile, inclusiv vehicule cu 8+1 locuri, pentru a-și continua călătoria în interesul profesiei lor într-un alt stat membru al Uniunii Europene, trebuie să trimită un e-mail la Poliția Națională din Ungaria (beutazaskerelem@orfk.police.hu).

În cadrul e-mailului trebuie realizată o cerere în engleză sau maghiară, în care să fie menționat numele și prenumele șoferilor și atașat o copie a CI sau a pașaportului conducătorilor auto, atestatele de conducători auto, datele vehiculelor cu care intenționează să călătorească.

Dacă primesc un răspuns pozitiv, aceștia pot trecere frontiera pe la Nădlac II sau Ártánd și să tranziteze Ungaria, urmând rutele indicate de către autoritățile ungare (autorizația primită de la Poliția Națională din Ungaria poate fi afișată și în format electronic la frontieră). Dacă răspunsul este negativ, șoferii nu pot tranzita Ungaria.

Citește și:

S-au ridicat restricțiile de tonaj pe DN1 Ploiești – Brașov

Ordonanța Militară 7: Șoferii asimptomatici nu intră în izolare între curse

Șofer de camion condamnat cu executare pentru accident mortal considerat evitabil

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

NoutatiRutierTransportatori

Primăria Galați cumpără 10 microbuze electrice Karsan e-Jest

Primăria Municipiului Galați anunță că a semnat contractul pentru achiziția a 10...

FeroviarNoutatiTransportatori

Abonamentele metropolitane la tren

Aprobarea OMTI 1039/2024 un pas înainte în optimizarea serviciilor feroviare de călători...

FeroviarNoutatiTransportatori

Reduceri de vară la Pass Interrail

Reduceri de 20% la Interrail Global Pass sau One County Pass, cumpărat...

AerianNoutatiTransportatori

TAROM: Contract de leasing pentru două aeronave Boeing 737 MAX 8

TAROM a semnat, în 3 iulie, contractul de leasing pentru achiziţionarea a...