Scade vârsta minimă de obținere a permisului pentru anumite categorii

Parlamentul a adoptat în final de 2022 un proiect de lege care prevede scăderea vârstei minime de obținere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE și D, DE. Trecerea se va face de la 21 de ani la 18 ani, respectiv de la 24 de ani, la 21 de ani.

Noile prevederi legislative sunt în conformitate cu legislația europeană. În prezent, 17 țări din Europa au introdus astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respective D, DE. Este vorba despre Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie.

Adoptarea legii constituie o soluție pentru combaterea deficitului de forță de muncă înregistrat în rândul conducătorilor profesioniști din România. Potrivit raportului din 2022 al Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere – IRU, acesta este estimat la aproximativ 71.000 de posturi.

“Chiar dacă vine cu întârziere, această lege poate să ajute în următorii ani atât industria transporturilor rutiere, cât și economia națională. În ultimii ani, criza conducătorilor auto profesioniști amenință competitivitatea industriei transporturilor rutiere, principalul contribuitor la exportul de servicii al României cu o contribuție de circa 6 miliarde de euro anual. Industria transporturilor rutiere semnalează de mult timp nevoia de angajare a tinerilor conducători auto. Cei mai mulți transportatori români au camioane care nu pot fi operate din cauza lipsei acute de personal calificat”, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Ce spune noua lege privind vârsta minimă pentru obținerea permisului pentru categoriile C, CE și D, DE

Conform prevederilor noii Legi adoptate de Parlamentul României, tinerii cu vârsta de 18 ani posesori ai permisului de conducere categoria B se pot înscrie la școala de șoferi și pot obține categoria C și CE.

Însă nu vor putea să conducă vehicule din această categorie decât după ce vor obține și certificatul de calificare profesională inițială – CPI.

Acesta se obține prin susținerea unui examen de cunoștințe teoretice şi practice. Acest examen se va susține după urmarea cursurilor unui centru de pregătire şi perfecționare profesională autorizat de Ministerul Transporturilor. Până la vârsta de 21 de ani, tinerii angajați vor putea conduce vehicule din categoria C, CE numai pe teritoriul României.

 

Adaugati comentariu