Plăți record din fonduri europene în sectorul transporturilor: 2,27 miliarde de euro

Ministerul Transporturilor anunță plăți record din fonduri europene în sectorul transporturilor: 2,27 miliarde de euro în 2022.

România a atras anul trecut sume record din fonduri europene pentru Transporturi. Iar cei mai mulți bani s-au dus spre proiectele de infrastructură rutieră.

Astfel, din plățile de 2, 27 miliarde de euro, 1,75 de miliarde de euro sau dus în investițiile de infrastructură rutieră, arată comunicatul ministerului Transporturilor.

”Astăzi, când tragem linie și facem bilanțul, putem afirma că suntem în situația fericită de a constata că ceea ce ne-am propus am realizat. Deciziile corecte au determinat creșterea numărului de proiecte mature.  Avem contracte mai bine scrise și, astfel, putem să atragem mai mulți bani europeni”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul transporturilor și infrastructurii Sorin Grindeanu.

În 2021, fondurile atrase au fost de 1,41 miliarde de euro, în 2020 de 1,22 miliarde de euro, iar în 2019 au fost de 850 de milioane de euro.

Contracte de lucrări semnate în sectorul transporturilor

Pentru infrastructura rutieră s-au semnat contracte de lucrări în valoare de 5,36 mld euro pentru mai mult de 220 km de autostradă, dintre care principalele proiecte sunt A1: Sibiu-Pitești și  A7: Ploiești-Pașcani.

În sectorului feroviar, contractele de lucrări semnate au fost în valoare de 3,53 mld euro pentru peste 240 km de cale ferată de mare viteză. Principalele proiecte sunt Arad-Timișoara-Caransebeș și Cluj-Episcopia Bihor.

Tot anul acesta a mai fost semnat și un contractul pentru achiziția primelor trenuri noi în România în ultimii 20 de ani. Valoarea acestuia este de 603 milioane de euro.

Pentru sectorul aerian, au fost semnate contracte de lucrări în valoare de 249 milioane de euro. Și vizează construcții de terminale și reabilitări de piste pentru majoritatea aeroporturilor din România.

În sectorul naval, valoarea totală a contractelor este de 110 milioane de euro, iar în cazul metroului s-au semnat contracte cu o valoare de 288 milioane de euro.

Tot în 2022 au fost semnate 98 de contracte de finanțare cu o valoare totală de 14.053 milioane de euro.

Adaugati comentariu