S-a depus ultimul document pentru prima tranșă din PNRR

Guvernul a aprobat, joi, ultimul document necesar depunerii cererii de plată numărul unu din PNRR în valoare de 3 miliarde de euro, către Comisia Europeană.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a vorbit despre trei condiţii pe care România trebuie să le îndeplinească. Prima este referitoare la aranjamentele operaţionale care definesc mecanismele de control şi de verificare. Acestea sunt la nivelul fiecărui jalon din PNRR. A doua e referitoare la cele 21 de jaloane din PNRR, deja o condiţie îndeplinită. În fine, a treia este legată de raportul de audit. Acesta a fi finalizat până la termenul depunerii cererii.

Declarațiile ministrului Marcel Boloș legate de PNRR

„Guvernul României a aprobat astăzi ultimul document necesar pentru ca cererea de plată numărul 1 cu termen pe data de 31 mai 2022 să fie transmisă la Comisia Europeană. Aşa după cum se cunoaşte cererea de plată numărul 1 are o valoare de 3 miliarde de euro. Iar pentru aceasta România trebuie să îndeplinească trei condiţii majore.

Prima condiţie este cea referitoare la aranjamentele operaţionale. Document care a fost semnat în cursul zilei de ieri de către CE. Așa încât condiţia aceasta referitoare la aranjamentele operaţionale a fost îndeplinită. Aceste mecanisme din aranjamentele operaţionale definesc mecanismele de control şi de verificare pe care le avem la nivelul fiecărui jalon din PNRR”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei Executivului.

„A doua condiţie e cea referitoare la milestone-uri. Deci 21 de jaloane pe care le aveam de îndeplinit până la sfârşitul anului 2021. Astăzi sunt încărcate toate în sistemul electronic FENIX al Comisiei Europene. Mai avem cea de-a treia condiţie cu privire la auditul sistemului, mecanismului PNRR. Care raport de audit, ca urmare a deciziei de astăzi, urmează să fie finalizat până la depunerea cererii de plată numărul 1.

Aşadar, România este astăzi în situaţia în care pe 31 mai 2022 să depună, să respectă termenul de depunere pentru cererea de plată.

În ceea ce priveşte decizia de astăzi, a fost reglementat mecanismul de corupţie şi fraudă care poate să apară în cadrul operaţiunilor şi proiectelor ce urmează să se deruleze în PNRR. Foarte important de reţinut pentur beneficiarii PNRR că nu vom mai avea corecţii financiare, ca şi în situaţia politicii de coeziune. Iar în ceea ce priveşte neregulile, acestea vor fi tratate din perspectiva legislaţiei naţionale. Și vor fi stabilite amenzi sau alte sancţiuni care sunt prevăzute pentru nereguli în sistemul legislativ naţional”, a conchis Boloş.

Adaugati comentariu