Rolls-Royce, propunere pentru camioane miniere hybrid

Divizia de business Power Systems de la Rolls-Royce și-a prezentat la MINExpo 2021 conceptele de motoare mtu pentru operațiunile de exploatare minieră cu emisii zero de carbon.

În centrul atenției la standul Rolls-Royce de la MINExpo 2021 a fost un concept revoluționar de motor mtu pentru un camion hibrid. Unul care ar putea contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu până la 30%. Acesta are la bază produsele și tehnologiile mtu existente care vor fi expuse pentru prima dată în această combinație. Este vorba despre un motor de ultimă generație Seria 2000 12V, împreună cu un sistem de baterii mtu EnergyPack.

În plus, Rolls-Royce a prezentat soluțiile ecologice microgrid pentru clienții din industria miniera și tehnologiile viitoare. Este vorba despre combustibilii durabili, celulele (pilele) de combustibil și motoarele cu combustie care funcționează cu hidrogen.

Planul Rolls-Royce pentru industria minieră

Planul Rolls-Royce cuprinde pași secvențiali pentru industria minieră. Punctul de plecare este tehnologia existentă Tier 4. Una care reduce emisiile de CO2 cu până la 6% comparativ cu motoarele Tier 2. Și se vizează utilizarea combustibililor durabili și a noilor tehnologii. Între acestea, pilele de combustibil și motoarele cu combustie care funcționează cu hidrogen.

Cea mai recentă și, probabil, cea mai spectaculoasă idee este conceptul de camion minier hibrid cu motor mtu. Alexander Richter, inginer pentru aplicații miniere la Rolls-Royce și „creierul” din spatele conceptului, a explicat:

„Avem în vedere echiparea camioanelor rigide cu o combinație de motoare diesel mtu și baterii. Pachetele noastre mtu EnergyPacks. Bateriile se reîncarcă prin recuperarea energiei de frânare la coborâre. Această energie stocată este utilizată pentru a furniza putere camionului la urcare. Acest lucru ne permite să înlocuim motorul actual cu unul cu dimensiuni reduse, ducând la economii uriașe de combustibil și la o reducere semnificativă a emisiilor de CO2.”

Primele simulări

Rolls-Royce a efectuat simulări cu un camion minier al cărui motor mtu Seria 4000 16V, cu o putere de 1865 kW, a fost înlocuit cu un motor Seria 2000 16V, cu o putere de 1163 KW. Ceea ce a dus la o reducere a emisiilor de CO2 de 20 până la 30%, în funcție de profilul topografic. Conceptul utilizează componentele existente și va fi realizat de Rolls-Royce în parteneriat cu clienții săi.

De asemenea, Rolls-Royce s-a angajat într-o misiune de pionierat a tehnologiilor suplimentare care vor ajuta operatorii minieri să obțină emisii zero de carbon: motoarele mtu sunt în prezent adaptate să funcționeze cu combustibili durabili pe baza de hidrogen, cu ajutorul energiei regenerabile. Acești combustibili joacă un rol-cheie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în aplicații greu electrificabile. Până în 2023, cele mai noi generații de motoare mtu Seria 2000 și 4000 vor fi compatibile cu acești combustibili. Motoarele alimentate cu hidrogen și pilele de combustibil vor face, de asemenea, în curând parte din portofoliul de emisii zero al companiei, mai întâi în aplicații staționare (pentru generarea de energie electrică), dar cu potențial pentru aplicații miniere, într-o etapă ulterioară.

Adaugati comentariu