Home Noutati Procesul în care Gruia Stoica a fost judecat, încetat ca urmare a prescipţiei. Reacția afaceristului: „E greu să calific decizia ca o victorie”
Noutati

Procesul în care Gruia Stoica a fost judecat, încetat ca urmare a prescipţiei. Reacția afaceristului: „E greu să calific decizia ca o victorie”

115

Procesul în care omul de afaceri Gruia Stoica a fost judecat pentru spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, în dosarul privatizării societăţii Transbordare Vagoane Marfă, a încetat ca urmare a intervenirii prescipţiei penale, a decis vineri, Curtea de Apel Iaşi. În prima instanţă Gruia Stoica primisese o condamnare de patru ani de închisoare. Decizia instanţei este definitivă.

Curtea de Apel Iaşi a hotărât încetarea procesului pornit împotriva lui Gruia Stoica pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, ca urmare a intervenirii prescripţiei penale. Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de alţi doi inculpaţi din dosar, tatăl şi fratele său.

Magistraţii au mai decis să admită în parte acţiunea civilă formulată de ANAF împotriva lui Gruia Stoica, a celorlalţi doi inculpaţi şi a societăţilor Grup Feroviar Român şi SC Rapid Com Rail SRL şi îi obligă pe aceştia să achite împreună suma de 8.243.551,75 de lei.

Gruia Stoica, condamnat de Tribunalul Iaşi, în 2020, la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării societăţii Transbordare Vagoane Marfă

Potrivit rechizitoriului DIICOT, Gruia Stoica, împreună cu alte două persoane implicate în dosar, ar fi achiziţionat un pachet majoritar de acţiuni la SC Transbordare Vagoane Marfă, apoi a schimbat conducerea societăţii şi a introdus compania într-un circuit financiar fictiv, alături de alte companii, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii susţin că între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat. Totodată, ar fi fost rulate mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale.

„E greu să calific decizia de astăzi ca o victorie, dacă privim situația istorică”

Poziția oficială a domnului Gruia Stoica în urma deciziei Curții de Apel Iași, de vineri, 29 Septembrie 2023:

„E greu să calific decizia de astăzi ca o victorie, dacă privim situația istorică. Cu siguranță, împreună cu tatăl și fratele meu, salutăm decizia Curții, dar nu putem să ștergem cu buretele aproape două decenii de proces care ne-au transformat viața profesională și personală în subiect de speculații și atacuri, iar numele, pe nedrept și fără argumente, în ținte ale oprobiului public.

Mă bucur, în schimb, că încrederea pe care am avut-o în justiția română pe parcursul derulării acestui proces, la care am participat fără rezerve prin probe și prezențe la audieri, s-a dovedit fondată. Decizia de astăzi este confirmarea finală a corectitudinii intențiilor noastre pe toată durata celor 20 de ani, la fel cum sunt și rezultatele companiilor implicate – dezvoltare regională în 11 țări, 7000 de angajați și perspective de creștere importante. Nu cu puțin regret mă gândesc, însă, la cum ar fi putut arăta aceste cifre în lipsa unui proces atât de lung și apăsător nu doar pentru mine, dar și pentru toți cei ce fac parte din echipele noastre.

”Începând de astăzi, însă, odată cu decizia Curții de Apel Iași, consider acest subiect încheiat”

România este țara de care sunt legat emoțional și profesional, care mă reprezintă și pe care încerc, prin toate mijloacele pe care le am la dispoziție, să o reprezint la rândul meu. Am înțeles și mi-am asumat complet responsabilitățile pe care poziția mea le presupune în raport cu societatea, economia și viitorul ei, iar asta nu se va schimba niciodată.

Începând de astăzi, însă, odată cu decizia Curții de Apel Iași, consider acest subiect încheiat și nu doresc să mai comunic nimic în spațiul public pe această temă. Îmi doresc să mă concentrez în continuare, în calitate de Fondator și Președinte, pe activitatea companiilor din grupul GRAMPET și pe toate proiectele pe care le desfășurăm în beneficiul comunităților, pentru o dezvoltare durabilă.”

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

NoutatiRutierTransportatori

Primăria Galați cumpără 10 microbuze electrice Karsan e-Jest

Primăria Municipiului Galați anunță că a semnat contractul pentru achiziția a 10...

NoutatiServicii

E.ON și MAN, rețea publică de încărcare pentru camioane electrice în Europa

E.ON și MAN Truck & Bus fac împreună un pas decisiv înainte...

CamioaneNoutati

Volvo Trucks la IAA 2024

Gama Volvo Trucks la expoziția IAA 2024 va fi plină de dovezi...

FeroviarNoutatiTransportatori

Abonamentele metropolitane la tren

Aprobarea OMTI 1039/2024 un pas înainte în optimizarea serviciilor feroviare de călători...