Primul zbor turistic în spațiu Blue Origin, pe 20 iulie

Blue Origin, compania aerospațială a miliardarului Jeff Bezos, a anunțat că va trimite pentru prima dată oameni în spațiu pe 20 iulie. Experiența se va realiza la bordul navei spațiale New Shepard. Ea va reprezenta un moment de reper într-o competiție de a introduce călătoriile spațiale private.

Blue Origin a anunțat și că va oferi un loc la bordul navei New Shepard câștigătorului unei licitații online de cinci săptămâni. Suma obținută va fi donată fundației firmei spațiale.

Ce este New Shepard de la Blue Origin

Combo-ul rachetă şi capsulă denumit New Shepard este conceput de Blue Origin. El este realizat pentru a transporta în mod autonom şase pasageri la o altitudine de peste 100 de kilometri deasupra Pământului, în spaţiul suborbital. O altitudine suficientă pentru ca persoanele de la bord să experimenteze câteva minute de imponderabilitate. Dar şi să poată vedea curbura planetei înainte de revenirea pe suprafaţa terestră a capsulei presurizate, cu ajutorul paraşutelor.

Capsula are şase ferestre de observare. Potrivit oficialilor Origin, acestea sunt de aproape trei ori mai înalte decât cele de la un avion Boeing 747. „Priveliștea va fi spectaculoasă”, a declarat Ariane Cornell, directorul vânzărilor astronauților Blue Origin, într-un briefing media.

Zborul din iulie, doar primul din 2021

După primul său zbor din iulie, Blue Origin va avea „încă câteva” zboruri cu echipaj înainte de sfârșitul anului. Deocamdată nu au fost oferite detalii despre prețul biletului. Reuters a relatat în 2018 că această companie avea în intenţie să solicite pasagerilor cel puţin 200.000 de dolari americani pentru o călătorie. Iar valoarea finală urma să fie calculată pe baza anumitor factori, inclusiv o evaluare a proiectului similar al rivalei Virgin Galactic Holdings Inc a miliardarului Richard Branson. Nu este însă exclus ca planurile să se fi modificat între timp.

Compania își propune, de asemenea, să crească frecvența zborurilor sale spațiale turistice. Și să adauge locații de lansare, posibil în afara Statelor Unite, în funcție de cerere. ”Doar 569 de oameni au fost vreodată în spațiu. Suntem pe cale să schimbăm asta dramatic”, a precizat Cornell.

Duelul se încinge între Blue Origin și Virgin Galactic

Reamintim, nu doar Blue Origin vizează lansarea de astfel de experiențe. Virgin Galactic îşi propune să ducă în spaţiu clienţi privaţi la începutul anului 2022, după un prim zbor cu Branson la bord, la finele acestui an.

Experienţa cu gravitaţie zero propusă va fi realizată cu avionul special SpaceShipTwo, Iar compania are planuri ambiţioase pentru realizarea de călătorii speciale. Este vorba despre călătorii între oraşe îndepărtate, la altitudini foarte ridicate, în apropierea spaţiului. Virgin a declarat că va percepe peste 250.000 de dolari pentru noi rezervări, însă preţul final nu a fost anunţat. Vânzările vor fi redeschise după zborul lui Branson.

Pe de altă parte, anunţul Blue Origin îi va furniza lui Bezos, fondatorul Amazon.com Inc, un impuls de care avea nevoie. Blue Origin a pierdut în faţa SpaceX un contract în valoare de 2,9 miliarde de dolari pentru programul NASA pentru revenirea americanilor pe Lună în anii următori.

Pentru moment, NASA a cerut SpaceX să sisteze lucrările specifice de dezvoltare asociate contractului pentru programul selenar. Sunt așteptate între timp rezultatele plângerilor Blue Origin şi a companiei rivale Dynetics la Biroul SUA pentru Responsabilitate Guvernamentală.

Adaugati comentariu