Precizări CE: Unde pot sta șoferii în timpul perioadei de odihnă săptămânală normală

Comisia Europeană a emis un set de clarificări despre Pachetul Mobilitate 1, pentru a asigura o înțelegere și implementare uniformă a noilor regulamente în legislația națională a statelor membre UE. Astăzi vorbim despre locurile în care pot sta șoferii în timpul perioadei de odihnă săptămânală normală.
Elveția va interzice și ea pauzele săptămânale în cabină

Răspunsurile date de Comisia Europeană despre elementele controversate din Pachetul Mobilitate 1 ar trebui să servească drept ghid pentru șoferi, operatorii de transport rutier și organismele de control.

Ce dovadă ar trebui să prezinte șoferii la un control pentru a demonstra că au petrecut perioada de odihnă săptămânală normală într-un loc de cazare adecvat?

Articolul 34(3) din Regulamentul (EU) No 165/2014 specifică clar că statele membre nu pot cere șoferilor să prezinte nicio dovadă pentru activitățile din afara vhiculului. Acesta acoperă și situația petrecerii perioadei de odihnă săptămânală normală în afara cabinei. Astfel, organismele de control nu pot cere șoferilor documente care să ateste că au petrecut repausul săptămânal normal în afara vehiculului înainte de inspecția pe traseu.

Șoferii și companiile pot primi amenzi doar dacă la control șoferii sunt prinși că își petrec perioada de odihnă săptămânală normală în cabină.

Ce locuri de cazare sunt adecvate pentru repausul săptămânal normal?

Potrivit articolului 8(8), perioadele de odihnă de cel puțin 45 de ore trebuie efectuate într-un loc de cazare cu facilități sanitare și de dormit adecvate, și nu în cabina camionului.

Nu există o definiție sau o listă de criterii pentru a defini noțiunea de cazare adecvată. CE precizează că este important să mențină o flexibilitate în ce privește locul de cazare ales de șofer. Totuși, fiecare șofer ar trebui să beneficieze de suficient spațiu personal.

Mai multe tipuri de cazare pot îndeplini aceste criterii: hoteluri, moteluri, apartamente închiriate sau o casă privată.

Concluzii

Șoferii pot petrece pauzele de cel puțin 45 de ore oriunde doresc, dar în afara cabinei. Totuși, ei pot fi amendați doar dacă sunt surprinși la un control că petrec perioadele de odihnă săptămânală normală în cabină. Controalele privind această speță nu se pot face retroactiv.

Adaugati comentariu