Marea Britanie ar putea permite vehicule semi-autonome pe autostrăzi din 2021
Home Tehnologie Marea Britanie ar putea permite vehicule semi-autonome pe autostrăzi din 2021
Tehnologie

Marea Britanie ar putea permite vehicule semi-autonome pe autostrăzi din 2021

9

Potrivit unui anunț guvernamental publicat recent, Marea Britanie se gândește să permită, din 2021, circulația pe autostrăzi a vehiculelor semi-autonome, care utilizează sisteme de menținere automată a benzii.În prezent, guvernul britanic a lansat o investigație despre sistemele ALKS (Automated Lane Keeping System), căutând dovezi despre funcționarea lor sigură pe autostrăzi. Acesea pot prelua controlul asupra vehiculului la viteze mici, menținând banda de rulare și distanța sigură față de vehiculul din față.

Guvernul descrie ALKS ca un asistent de ambuteiaj, care poate controla deplasarea vehiculului pe lateral (stânga-dreapta) și longitudinal (față-spate) pe perioade extinse, fără nicio intervenție din partea șoferului.

ALKS diferă de alte sisteme de asistență, precum Adaptive Cruise Control sau Lane Keep Assist, prezente pe foarte multe camioane de ultimă generație. Singurul exemplu de astfel de sistem prezent pe un camion actual este Active Drive Assist de la noul Actros. Totuși, nici acesta nu este certificat în prezent pentru ”delegarea sigură a sarcinii de conducere către vehicul”.

Cerințele pentru operarea sigură a ALKS pe drumurile publice au fost setate de regulamentul Comisiei Economice a ONU pentru Europa (UNECE), adoptat la 24 iunie 2020, care va intra în vigoare în prima parte a anului viitor.

Regulamentul limitează utilizarea tehnologiei pe autostrăzi la viteze ale vehiculelor de până la 60 km/h. Deși ALKS este gândit inițial ca un sistem de asistență în ambuteiaje, guvernul britanic spune că anumiți producători pot folosi tehnologia și la viteze mai mari.

Cum UK va ieși în 2021 din UE, guvernul va avea flexibilitate în legislația privind vehiculele noi. Marea Britanie intenționează să permită vehiculelor semi-autonome să circule cu viteze de până la 110 km/h.

Compania de autostrăzi din UK, Universitatea Loughborough și compania de construcții Galliford Try au lansat un program de cercetare de 1 milion de lire sterline, pentru adaptarea infrastructurii la vehiculele autonome. Proiectul, intitulat CAVIAR (Connected and Autonomous Vehicles: Infrastructure Appraisal Readiness), va lua în calcul lucrările rutiere, secțiunile convergente și divergente (pe benzi și la joncțiuni) și marcajele rutiere pentru a înțelege provocările pe care le vor întâlni vehiculele autonome.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Tehnologie

MAN și ABB E-mobility anunță o cooperare în domeniul cercetării și dezvoltării

MAN Truck & Bus, un producător european de top pentru vehicule comerciale...

Tehnologie

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

AutobuzeTehnologie

Scania a lansat o nouă platformă de autobuze electrice

Noua platformă de autobuze electrice cu baterie Scania, o parte a soluțiilor...

Tehnologie

Sorin Grindeanu despre decarbonizarea sectorului de transporturi

MInistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că decarbonizarea sectorului de transporturi va...