Marea Britanie ar putea permite vehicule semi-autonome pe autostrăzi din 2021

În prezent, guvernul britanic a lansat o investigație despre sistemele ALKS (Automated Lane Keeping System), căutând dovezi despre funcționarea lor sigură pe autostrăzi. Acesea pot prelua controlul asupra vehiculului la viteze mici, menținând banda de rulare și distanța sigură față de vehiculul din față.
Guvernul descrie ALKS ca un asistent de ambuteiaj, care poate controla deplasarea vehiculului pe lateral (stânga-dreapta) și longitudinal (față-spate) pe perioade extinse, fără nicio intervenție din partea șoferului.
ALKS diferă de alte sisteme de asistență, precum Adaptive Cruise Control sau Lane Keep Assist, prezente pe foarte multe camioane de ultimă generație. Singurul exemplu de astfel de sistem prezent pe un camion actual este Active Drive Assist de la noul Actros. Totuși, nici acesta nu este certificat în prezent pentru ”delegarea sigură a sarcinii de conducere către vehicul”.
Cerințele pentru operarea sigură a ALKS pe drumurile publice au fost setate de regulamentul Comisiei Economice a ONU pentru Europa (UNECE), adoptat la 24 iunie 2020, care va intra în vigoare în prima parte a anului viitor.
Regulamentul limitează utilizarea tehnologiei pe autostrăzi la viteze ale vehiculelor de până la 60 km/h. Deși ALKS este gândit inițial ca un sistem de asistență în ambuteiaje, guvernul britanic spune că anumiți producători pot folosi tehnologia și la viteze mai mari.
Cum UK va ieși în 2021 din UE, guvernul va avea flexibilitate în legislația privind vehiculele noi. Marea Britanie intenționează să permită vehiculelor semi-autonome să circule cu viteze de până la 110 km/h.
Compania de autostrăzi din UK, Universitatea Loughborough și compania de construcții Galliford Try au lansat un program de cercetare de 1 milion de lire sterline, pentru adaptarea infrastructurii la vehiculele autonome. Proiectul, intitulat CAVIAR (Connected and Autonomous Vehicles: Infrastructure Appraisal Readiness), va lua în calcul lucrările rutiere, secțiunile convergente și divergente (pe benzi și la joncțiuni) și marcajele rutiere pentru a înțelege provocările pe care le vor întâlni vehiculele autonome.
