MAN demonstrează avantajele folosirii camioanelor electrice în orașe

MAN Truck & Bus participă la proiectul EIT Urban Mobility denumit ZEUS (Zero Emission off-peak Urban deliverieS), care își propune să demonstreze avantajele folosirii camioanelor electrice în logistica urbană.
MAN demonstrează avantajele folosirii camioanelor electrice în orașe

În cadrul proiectului, un camion electric MAN eTGM este folosit pentru distribuție de bunuri în centrul orașului Munchen. Testele arată cum va putea arăta în viitor logistica urbană.

Ca orice metropolă, orașul Munchen este afectat serios de creșterea traficului și poluarea aerului. Schimbarea modului în care sunt livrate bunurile și produsele în centrele orașelor poate avea efecte pozitive pe multe niveluri. Soluția este livrarea către retaileri la momente din afara orelor de vârf, cu ajutorul camioanelor electrice.camioane

Acest lucru a fost confirmat în cadrul testelor efectuate de MAN în cadrul proiectului început în luna noiembrie. Prin reprogramarea livrărilor în afara orelor de vârf, timpul de livrare a fost diminuat cu 15% până la 30%. De asemenea, punctualitatea livrărilor a crescut la un scor de aproape 100%.

Avantajele folosirii camioanelor electrice în orașe

Un alt aspect pozitiv clar al utilizării camionului electric a fost reducerea zgomotului. Astfel, livrările se pot face și la ore mai neobișnuite, rexidenții din zonă nefiind afectați. Zgomotul perceput al unui camion electric MAN eTGM este mai mic cu cel puțin 25%. La viteze mici, sub 30 km/h, reducerea ajunge chiar la 50%.

Testele efectuate în cadrul proiectului ZEUS au arătat că distribuția urbană a devenit mai eficientă, timpii de livrare au fost mai mici, punctualitatea s-a îmbunătățit, iar camionul electric nu a emis un zgomot deranjant în timpul operării. În schimb, prin decalarea programului de livrare, retailerii trebuie să își restructureze operațiunile de primire a mărfii, fapt ce ar putea crește costurile.

Concluzia: livrările silențioase la ore în afara orelor de vârf vor ajuta centrele orașelor să devină mai curate și mai puțin aglomerate.

Adaugati comentariu