Karsan a lansat noul Jest Electric

Producătorul turc de autobuze Karsan a prezentat la începutul lunii noiembrie noul microbuz Jest Electric, care dispune de motoare și baterii de la BMW i3. Noul Jest Electric va putea fi văzut în curând și în România, municipalitatea din Suceava semnând deja un contract pentru achiziționarea a 5 unități.
Karsan Jest Electric exterior BMW

Deși împrumută componente de la BMW, sistemul electric al lui Jest Electric este diferit de cel al lui i3. Bateria nu mai este plasată în podea, ci sub scaunele situate imediat după ușa centrală. De asemenea, motorul nu este plasat în spate, ci în față, iar cuplul este transmis tot către puntea față. O altă deosebire este că Jest Electric poate avea și două baterii, fiind disponibil în versiuni de 33, 44, 66 și 88 kWh. În schimb, motorul are aceleași caracteristici: 170 CP (125 kW) și un cuplu practic instant de 290 Nm.

Karsan Jest Electric bordDar cea mai mare diferență față de BMW i3 este legată de performanțele dinamice, după cum am putut vedea în scurtul test desfășurat la BMW Driving Academy din Maisach (Germania). Ca un veritabil vehicul comercial destinat transportului urban de persoane, Jest Electric are o viteză maximă limitată la 70 km/h, pentru creșterea autonomiei. Vehiculul mai are încă o treaptă de limitare a vitezei, de 50 km/h, care poate fi activată și dezactivată de pe ecranul tactil din centrul bordului. De pe același ecran se pot selecta și cele două trepte de recuperare a energiei.

În ciuda greutății vehiculului (toate scaunele ocupate, plus 2-3 pasageri în picioare), accelerația lui Karsan Jest Electric poate părea brutală, dacă șoferul apasă pedala la podea. Pentru această situație, Karsan a introdus pe primul său model electric și o funcție de limitare a cuplului, care face ca plecările de pe loc să fie mult mai line. Pentru o autonomie maximă, recomandăm folosirea modului de limitare a cuplului și treapta maximă de recuperare a energiei de frânare.

Karsan Jest Electric 88kWh
Lungime (mm): 5.845
Lățime (mm): 2055/2.520 (fără/cu oglinzi)
Înălțime (mm): 2.630/2.800 (fără/cu AC)
Ampatament (mm): 3.750
Înălțime internă (mm): 1.945-2.185
Masă maximă admisă (kg): 5.000
Dimensiune anvelope: 215/75 R 16C
Număr pasageri: până la 22

Configurații scaune
Clasa A: 9 fixe + 2 pliabile + 1 scaun cu rotile + 13 în picioare
Clasa A: 10 fixe + 2 pliabile + 1 scaun cu rotile + 10 în picioare
Clasa A: 10 fixe + 2 pliabile + 1 scaun cu rotile + 11 în picioare

Adaugati comentariu