Kamaz Continent, camionul viitorului din Rusia

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de existență, Kamaz a prezentat jurnaliștilor ruși prototipul Continent, versiunea producătorului despre camionul viitorului. Acesta dispune de dotări de ultimă oră, precum camere video, faruri LED sau sistem de propulsie hibrid.
KAMAZ Continent cap tractor

Kamaz Continent este un prototip funcțional, echipat cu motor diesel de 12 litri produs de Liebherr, cuplat la o cutie de viteze ZF TraXon Hybrid, la care este atașat un motor electric compact. Vehiculul poate rula în trei moduri: diesel, electric și diesel+electric. Autonomia pur electrică este de doar 5 km, suficienți pentru deplasări finale în zonele urbane sau depozite. Hibridizarea contribuie însă la reducerea consumului, care nu depășește 25 l/100 km.

Cabina se vrea și ea ultramodernă, cu o lățime de 2.500 mm, podea plată și înălțime internă de peste 2 metri. După modelul Mercedes-Benz, prototipul Kamaz Continent are un cockpit digital, volan multifuncțional cu funcție touch, dar și oglinzi înlocuite complet de un sistem de camere video și ecrane digitale. Deși prototipul a fost construit să fie cât mai ușor, greutatea capului tractor este de 8,2 tone.

Continent plusează însă cu echipări care nu se regăsesc actual nici pe camioanele din UE: ecran integrat în volan, faruri adaptive Matrix LED, indicatoare dinamice de direcție sau sistem de pilotare semi automatizată Highway Pilot de nivel 3. De asemenea, camionul poate recunoaște indicatoarele rutiere și să se conformeze acestora, parchează autonom și se poate integra în plutoane pe autostradă. În schimb, frâna de parcare rămâne una cu manetă clasică.

Alte dotări prezente sunt conexiunea la internet, sistem de supraveghere la 360 de grade, un sistem electronic care confirmă prezența alcoolului în aerul expirat, cuptor cu microunde, fierbător, ceainic electric, frigider, chiuvetă, masă și alte lucruri utile unui șofer de camion.

Kamaz Continent a primit cu ocazia prezentării și o semiremorcă prototip, cu acoperiș cu panouri solare. Aerodinamica semiremorcii reduce consumul de carburant cu până la 2 l/100 km.

Versiunea de serie a lui Kamaz Continent este așteptată în 5-6 ani. Ea va fi o versiune simplificată a prototipului, urmând a renunța la sistemul de propulsie hibrid și la unele dotări.

Adaugati comentariu