Home Transportatori Feroviar ARF pregătește licitații pentru 20 de rame electrice și 12 cu hidrogen
FeroviarNoutatiTransportatori

ARF pregătește licitații pentru 20 de rame electrice și 12 cu hidrogen

53

ARF, Autoritatea pentru Reformă Feroviară, pregătește licitațiile pentru materialul rulant prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba de 20 de rame electrice, 12 rame cu hidrogen și 16 locomotive electrice noi. De asemenea, reprezentanții ARF amintesc că CNSC a menținut decizia autorității de anulare a licitației pentru cele 40 de rame electrice regionale.

ARF a demarat activitatea necesară documentațiilor pentru achiziția de material rulant pentru transportul public de călători (caiete de sarcini, fișe de date) pentru țintele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Au fost luate în calcul nevoile pieței naționale de transport feroviar de călători, privind înnoirea parcului de material rulant. Care sunt cu mult peste cele 37 de trenuri atribuite în cadrul licitației de rame electrice RE-IR,

Astfel, sunt prevăzute în PNRR achiziția de material rulant ecologic (electric-EMU/baterii-B-EMU/hidrogen-H-EMU), și anume:

  • 20 EMU (rame electrice – RE-IR-Electric Interregio – trenuri de lung parcurs, cu 6 unități);
  • 12 H-EMU (rame electrice cu hidrogen, cu 3+1 unități);
  • 16 locomotive electrice noi cu 4 osii cu sistem ERTMS capabile de viteză 160 km/oră și tractare de trenuri de până la 16 vagoane.

De asemenea, echipa ARF va analiza – în perioada următoare – și alte posibilități pentru achiziția de material rulant nou pentru transportul public de călători din România, urmând să pregătească documentațiile tehnico-economice aferente, mai spun reprezentanții ARF.

Licitație anulată

„Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor menține decizia Autorității pentru Reformă Feroviară de anulare a licitației publice pentru achiziţia de rame electrice regionale (RE-R)”, spun reprezentanții ARF într-.

Aceștia informează că, potrivit legislației în materia contestaţiilor cu privire la procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a transmis autorității contractante decizia de respingere a contestațiilor ofertanților Alstom Ferroviaria S.p.A și CRRC Qingdao Sifang și de menținere a anulării procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică privind „Achiziţia de material rulant nou destinat transportului regional şi suburban feroviar de călători (trenuri electrice regionale RE-R)”.

Ei reamintesc că, în urma Deciziei nr. 2142 din 12 noiembrie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) – Secţia a IX a Contencios Administrativ şi Fiscal, ARF a fost obligată să identifice o modalitate unică de calcul a consumului de energie electrică și să reevalueze ofertele din punct de vedere energetic, în măsura în care este posibilă compararea acestora, iar în ipoteza contrară să anuleze procedura de atribuire, fapt ce s-a întâmplat în data de 20 august 2021.

Ce este ARF

Autoritatea de Reformă Feroviară – structură specializată aflată în subordinea Ministerului Transporturilor – are ca obiect de activitate implementarea reformei în sectorul feroviar, conform Master Planului General de Transport. Activitatea este orientată pe câteva direcții majore, cum ar fi:

  • restructurarea reţelei de transport feroviar
  • atribuirea contractelor de servicii publice către operatorii de transport feroviar
  • introducerea indicatorilor de performanţă care să stea la baza monitorizării contractelor de servicii publice legal încheiate
  • introducerea unor programe de eficientizare a activităţilor desfăşurate în sectorul de transport feroviar
  • achiziționarea de material rulant care se va preda, în condițiile legii, operatorilor de transport public feroviar de călători.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

IAA Transportation 2024: spre o expoziție cu adevărat globală și inovatoare

Cel puțin în ceea ce privește vehiculele comerciale, IAA Transportation 2024 va...

Feroviar

România pierde 100 de milioane de Euro pentru trenurile cu hidrogen

Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară a ratat și a treia...

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...