Home Noutati e-Factura se aplică, teoretic, începând de astăzi
NoutatiServicii

e-Factura se aplică, teoretic, începând de astăzi

28

e-Factura ar trebui să se poată aplica de astăzi, conform OUG de luna trecută. În teorie. Pentru că mai este nevoie de două ordine ale Ministerului de Finanțe.

Până la această oră, în Monitorul oficial a fost publicat doar ordinul ANAF privind noul formular 084 și instrucțiunile de completare. Mai este nevoie de două ordine ale ministrului Finanțelor. Conform unor surse din cadrul Ministerului, acestea au fost trimise la Monitorul oficial și urmează să fie publicate. Așadar, poate chiar astăzi ar putea să apară.

În realitate, ordinele MF ar fi trebuit să fie publicate de luna trecută (conform termenului de 15 zile din OUG), dar s-a întârziat.

Registrul Ro e-Factura

Pe 1 noiembrie a apărut ordinul ANAF privind înscrierea în Registrul RO e-Factura. Aceasta se face prin transmiterea formularului (084) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura/renunțare la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura”, având bifată secțiunea III.

Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura este înscris în Registrul RO e-Factura începând cu data de 1 a lunii următoare transmiterii formularului (084).

Registrul RO e-Factura permite:

• consultarea informaţiilor pentru fiecare operator economic în parte, identificat prin codul de identificare fiscală sau prin codul de înregistrare în scopuri de TVA, în situația în care acesta este înregistrat în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal;

• furnizarea, prin servicii web, a informațiilor din registru. Interogarea registrului se face pe baza unei liste care conține codul de identificare fiscală al operatorului economic.

Răspunsul serviciului web furnizează informații privind denumirea/numele, prenumele și adresa la care își are domiciliul fiscal fiecare operator economic care figurează în registru, starea (figureaza/nu figureaza) la data solicitată de către persoanele interesate, precum și intervalul de înregistrare corespunzător datei solicitate.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...

Noutati

Statistici APIA pentru aprilie 2024

Vehiculele comerciale ușoare și minibusurile au înregistrat în aprilie 2024 o creștere...