Accidentele rutiere din anul pandemiei

Institutul Național de Statistică a remis către Eurostat datele oficiale privind accidentele rutiere înregistrate pe teritoriul României în anul 2020. Prilej să aflăm unde și când au loc, câte se datorează alcoolului și pe ce loc ne aflăm în UE din această perspectivă.

În cursul anului 2020 s-au înregistrat 22.836 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale. Rezultând 29.571 persoane accidentate, din care 5,6% persoane accidentate mortal. Faţă de anul 2019,numărul persoanelor rănite a scăzut cu 29,6%, cel pentru accidentele rutiere cauzatoare de vătămări corporale cu 26,7%. Iar cel al persoanelor accidentate mortal cu 11,7%.

E drept, trebuie avut în vedere faptul că 2020 a fost anul în care am trecut prin perioade de lockdown și de restricții severe de circulație. Prin urmare, comparațiile cu alți ani pot fi nerelevante. Evoluția fără precedent constatată în 2020 a determinat anumite schimbări în clasamentul ratelor mortalității pe țări. Cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 /1 milion), în timp ce România (85 /1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității în 2020. Media UE a fost de 42 de decese la un milion de locuitori.

Accidentele rutiere, câțiva indicatori

• Ponderea accidentelor cauzatoare de vătămări corporale produse în localităţi (exclusiv autostrăzi) a fost de 82,1% din total. Iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 78,0% din total persoane accidentate.

• Din totalul celor implicați în accidentele rutiere, circa 40% au fost șoferi care consumaseră alcool, iar 60% au fost pietoni băuți.

• După momentul producerii, cea mai mare pondere a numărului de accidente rutiere s-a înregistrat în luna august (11,5%). Urmează septembrie (11,0%) şi iulie (10,8%).

• După condiţiile de luminozitate, 71,9% din numărul total de accidente au avut loc în timpul zilei, iar noaptea 7%, şi după starea carosabilului, 83,7% din accidente au avut loc pe carosabil uscat.

• Cele mai multe accidente au loc vinerea, iar intervalul orar ”negru” este 17-19.

• Aproape un sfert sunt accidente între o mașină și un pieton iar 15% sunt accidente între o mașină în mers și alte mașini parcate.

 

Adaugati comentariu