5 moduri prin care reduci costurile cu mașina ta

masina

Probabil că dacă vei întreba un șofer cati bani cheltuie cu masina personala mintea lui se va duce direct către costul de la pompa, ceea ce este cumva firesc întrucât este și usturător și constant. Cu toate astea însă, costurile reale sunt mult mai mari decât ne putem imagina daca nu avem socotelilele evidentiate in clar pe hartie.

Chiar dacă România nu se afla printre cele mai costisitoare tari la capitolul cheltuielilor cu autovehiculele, costurile anuale relationate cu deținerea unui autovehicul nu sunt deloc de neglijat si implica:

  • combustibilul
  • costurile de mentenanta, reparatille si anvelopele
  • asigurarile si taxele de drum
  • taxele
  • iar daca nu ai avut banii la saltea pentru a achita masina in momentul achizitiei, atunci pune la socoteala si echivalentul ratei lunare.

Cum reduci costurile anuale cu mașina ta

Pune costurile pe hartie, coroboreaza cu veniturile tale si achizitioneaza masina pe care ti-o permiti

Nu cred ca exista șofer pe lumea asta care sa nu aibă vreo slăbiciune la o anumită masina. Asta nu înseamnă însă ca tot ceea ce ne dorim putem sa si avem. Sau poate ca putem, dar merită efortul? Recomandam cu toata ratiunea noastra ca achizitia unei masini sa fie aliniata cu puterile financiare, intrucat o masina pe care nu ne-o permitem poate genera nu doar frustrări ulterioare, ci si mare stres.

Tot la capitolul acesta recomandam mare atentie la masinile achizitionate in rate pentru care costurile reale nu se simt din start. Ia in calcul ca o masina puternica consuma si mult, o masina scumpa presupune si intretinere piperata. Pentru o masina scumpa, asigurarea RCA nu este suficienta. Nici macar cea cu decontare directa, iar CASCO poate fi o asigurare costisitoare.

Nu este cel mai usor sfat de urmat, dar in cazul unei masini asigurarea iti salveaza mintea de multe griji. Seteaza-ti bugetul inainte de a pleca de acasa, chiar daca urmeaza sa inchiei un contract de credit sau leasing si nu te abate de la planurile tale. Ia cu tine o persoana care te poate ajuta sa te mentii in echilibru daca stii ca atunci cand vine vorba de masini ai o slabiciune.

Tot la capitolul achizitie, nu uita ca masinile noi isi pierd aproximativ 20% din valoare din momentul in care “ies de pe poarta fabricii”. Prin urmare, poti economisi considerabil daca iei in calcul inlocuirea unei masini noi cu una de 1, 2 ani.

Cauta modalitati prin care sa reduci costurile cu asigurarile la masina

Cum faci acest lucru?

Clasa de bonus: un sofer cu un istoric curat va fi si un sofer recompensat cu o clasa de bonus mai mare si un pret al asigurarii RCA obligatorii mai mici.

Cum functioneaza clasa de bonus? Ei bine, trebuie sa stii ca sistemul bonus – malus este format din 8 clase de bonus (B) si 8 clase de malus (M), iar un sofer cu un istoric de bonus maxim va fi recompensat cu o reducere de pana la 50% din pretul asigurarii RCA. In aceeasi masura, trebuie sa stii ca neglijenta repetata la volan se plateste, iar un sofer cu un istoric de maxim malus poate fi penalizat cu o valoare de pana la 180% mai mare la asigurarea RCA.

Asa ca, daca vrei sa reduci costurile generale cu masina ta, invata sa fii un sofer mai bun, mai temperat si creaza-ti un istoric de trafic pozitiv.

Inlocuieste asigurarea casco cu asigurarea cu decontare directa.

Asigurarea RCA cu decontare directa este considerata o extensie a asigurarii RCA care iti ofera posibilitatea  de a-ti repara masina la propriul Asigurator atunci cand esti implicat intr-un accident de care nu te faci vinovat.

Practic, daca esti implicat intr-un accident, iti poti contacta propriul Asigurator pentru deschiderea dosarului de dauna. Acesta se va ocupa si va plati reparatiile masinii tale, urmand sa-si recupereze banii de la asiguratorul vinovatului.

Bine de stiut: Asigurarea RCA cu decontare directa are un pret putin mai mare decat asigurarea RCA simpla, obligatorie, insa la i-Asigurare, o poti plati chiar si in rate.

Asigurarea CASCO are intr-adevar, o acoperire mai mare decat asigurare RCA cu decontare directa si este mai versatila in sensul ca poate fi personalizata in functie de posibilitatile financiare si nevoile masinii tale, insa asigurara RCA cu decontare directa in mod clar te ajuta sa economisesti multi bani, fiind mult mai accesibila financiar decat o asigurare CASCO.

Daca iti vinzi masina, solicita recuperarea rca

Putini sunt cei care stiu si ca isi pot recupera o parte din banii platiti pe RCA daca nu au fost implicati in accidente si aleg sa-si vanda masina inainte de a expira perioada de valabilitatea a asigurarii.

Concret vorbind, daca ai incheiata o asigurare RCA obligatorie, pe un an de zile si iti vinzi masina dupa cateva luni de la data incheierii asigurarii iti poti recupera diferenta de bani de pe lunile pentru care nu vei avea nevoie de asigurare.

Ai grija de masina ta pentru a reduce costurile de mentenanta sau reparatie

Stim ca unele incidente nu pot fi evitate, insa de cele mai multe ori graba, neatentia, delasarea sau amanarea ne face sa scoatem multi bani din buzunar. Graba de a ajunge mai repede la o intalnire poate provoca o iesire fortata din parcare sau amanarea vizitei la service atunci cand “bate ceva” fac parte din categoria cheltuielilor ce pot fi evitate sau reduse.

Incearca sa adopti fata de masina ta o atitudine mai blanda si nu in ultimul rand verifica constant carnetul de service si noteaza-ti reviziile in calendar asa cum faci cu cele mai importante intalniri.

Tot din aceeasi categorie fac parte si sfaturile deja cliseice: redu viteza, adapteaza viteza la conditiile de drum, pe care toti le stim, dar multi nu le aplica. Daca nu din alte considerente, tine cont macar ca o viteza ceva mai redusa iti va face masina sa consume mai putin combustibil. Asadar, vei economisi bani la pompa.

Cauta oferte speciale

Sunt spalatorii auto care iti ofera reduceri daca esti client fidel. La fel se intampla si in cazul servicurilor auto. Daca ai identificat un service auto de care esti multumit, devino membru si cere discounturi de fidelizare.

Pe acelasi principiu, cele mai multe reduceri le pot gasi la avelope. Nu lasa sa vina zapada pentru a schimba anvelopele de vara cu cele de iarna. Ofertele le gasesti inainte de a intra in plin sezon, iar reducerile de pret pot fi considerabile.

Aici insa regasim si un revers: piesele sau avelopele second hand. Incearca sa nu te bucuri la pret pentru piese la care nu ai cum sa primesti garantie pentru ca e un risc din care multi nu ies pe plus.

Ai si alte sfaturi pentru cei care isi doresc sa economiseasca bani cu masina? Lasa-ne un comentariu mai jos si da-ne de stire.

Adaugati comentariu