Home Camioane Care este diferența dintre un camion și un cap tractor cu semiremorcă?
Camioane

Care este diferența dintre un camion și un cap tractor cu semiremorcă?

71

Știm cu toții ce este un camion și nu am avea nicio problemă să-l distingem de alte tipuri de vehicule grele. Există însă diferite tipuri de camioane, cu caracteristici, dimensiuni și utilizări diferite.

Dacă vorbim de camioane, probabil cu toții ne gândim la vehicule mari destinate transportului rutier de mărfuri. Poate prima imagine care ne vine în minte este cea a unui camion articulat cu semiremorcă. Însă camioanele sunt poate, printre cele mai mici vehicule rigide pe care multe companii și antreprenori le folosesc în afacerile lor, pentru livrarea de mărfuri sau distribuția produselor lor.

Sarcina camionului este unul din elementele care determină caracteristicile acestor vehicule grele. Camioanele pot transporta mărfuri de orice fel, de la animale vii până la materiale de construcții, de la mașini sau containere până la, de ce nu, opere de artă. Există autocisterne, camioane frigorifice, vehicule grele specializate precum cele folosite în construcții.

Pentru a pune ordine în diversitatea de tipuri de camioane existentă, se stabilesc câteva caracteristici comune care definesc aceste vehicule.

Se pleacă de la idea că toate camioanele sunt definite ca vehicule cu patru sau mai multe roți și care sunt concepute pentru transportul de mărfuri. Există diferite tipuri de camioane, în funcție de caracteristicile lor, dacă sunt rigide sau articulate, de scopul utilizării, și de marfa pe care o transportă.

Când un camion integrează într-un singur vehicul cabina și structura proiectată pentru încărcătură, vorbim de un camion rigid. Aceste camioane rigide, datorită caracteristicilor lor, sunt utilizate de obicei în sarcinile de livrare și distribuție a mărfurilor.  În schimb, o unitate tractor, cunoscută și sub numele de tractor-remorcă sau, pur și simplu, tractor, este un vehicul greu, conceput pentru a trage o semiremorcă, Nu este considerat un camion în sine, ci este tractorul camioanelor articulate. Combinația de cap tractor și remorcă sau semiremorcă este un vehicul articulat foarte comun în transportul de mărfuri. În funcție de compoziția și dimensiunea lor, aceste remorci pot trage o sarcină de tonaj mare. Din acest motiv, multe firme de transport folosesc tractoare cu semiremorci pentru a-și desfășura activitatea de logistică.

Un camion rigid ar putea fi definit ca un camion „dintr-o singură bucată”.

Structura pentru încărcătură este unită de cabină și de restul componentelor camionului prin șasiu, o structură care ține împreună toate componentele vehiculului. Pe de altă parte, vehiculul articulat este alcătuit din cel puțin două structuri rigide, unite printr-un punct de articulare, dintre care unul trage întregul camion. În plus, la camioanele articulate, marfa se transportă doar în semiremorcă, întrucât tractorul are funcția exclusivă de a tracta camionul. În general, camioanele sunt vehicule destinate numai pentru uz profesional, și sunt dedicate încărcării și/sau transportului de tot felul de mărfuri. Camioanele de uz public sunt folosite pentru transportul de mărfuri pentru terți, care sunt de obicei clienții proprietarului camionului, fie că este o firmă sau un profesionist independent.

Majoritatea șoferilor de camion se bazează foarte mult pe propriile vehicule.

Ele sunt mijloacele de trai și mai mult decât atât, atunci când vine vorba de călătorii lungi, acestea pot deveni ca o a doua casă. S-ar putea spune că este o relație de interdependență între șoferi și camioanele lor.

Cumpărarea unui camion poate fi uneori, un proces greoi, adesea epuizant. Există atât de multe opțiuni pe piață încât nu știi ce model să alegi. Daca te-ai hotărât deja să optezi pentru un camion sau o semiremorcă, descoperă ofertele de semiremorci de vânzare și camioane de vânzare oferite de Cefin Trucks, una dintre cele mai cunoscute companii în domeniu, furnizor de servicii și produse pentru profesioniștii din lumea transporturilor. Alege cel mai bun model care ți se potrivește cel mai bine.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Camioane

Scania 25P XT, un an de acțiune la mina LKAB din nordul Suediei. Video

Camionul Scania 25P XT, complet electric, este motivul pentru care veteranul de...

Camioane

Holcim se bazează pe Mercedes-Benz eActros 600

Holcim se va baza pe Mercedes-Benz eActros 600 pentru a-și pune în...

Camioane

CRIS-TIM FAMILY HOLDING integrează camionul electric eActros 400 în operațiunile de distribuție

Daimler Truck & Bus Romania continuă programul de testare al camioanelor electrice...

Camioane

Volvo FH Aero este aici. Un nou reper pentru camioanele grele eficiente energetic

Emblematica gamă de camioane FH va avea un nou membru: Volvo FH...