Video: Cu autobuzul prin pasul Stelvio

Un șofer elvețian pensionar a primit slujba vieții sale: de două ori pe săptămână conduce un autobuz special construit Scania Interlink în Alpi la aproape 3.000 de metri altitudine, într-una dintre cele mai spectaculoase și dificile rute de autobuz, prin Pasul Stelvio.
Cu autobuzul prin pasul Stelvio

Ruta de autobuz conectează localitatea Val Müstair din Elveția cu regiunea Valtellina din nordul Italiei. Călătoria prin pasul Stelvio este oferită de compania elvețiană PostBus din luna mai până în noiembrie.

Drumul original a fost construit între 1820 și 1825 de Imperiul Austriac pentru a conecta provincia Lombardia de restul țării printr-un urcuș la 1.871 metri altitudine. De atunci, ruta nu s-a schimbat prea mult: cele 85 de curbe serpentine sunt o provocare pentru șoferi.

Autobuzul galben Scania Interlink este perfect adaptat pentru a aborda drumurile abrupte, trecătorile înalte, tunelurile vechi și înguste și ace de păr înfricoșătoare. Autobuzul poate fi coborât cu 5 cm când intră în cele mai înguste tuneluri. El are 11 metri lungime, 2,55 m lățime și 2,3 m înălțime. Deși niciun vehicul mai lung de 10 metri cu poate circula pe partea elvețiană a rutei, acest autobuz a primit o derogare, deoarece are un ampatament mai mic de 5 metri.

Distanța dintre Müstair și orașul italian Tirano este de aproximativ 80 km. Müstair este situat la 1.200 metri deasupra nivelului mării, pasul Stelvio la 2.750 metri, iar Tirano la 400 metri: în total, o diferență de nivel de 3.900 de metri. De asemenea, ruta este caracterizată și de fluctuații uriașe de temperatură, de până la 60 de grade Celsius.

Adaugati comentariu