Urbino 15 LE Electric, primul autobuz Solaris dezvoltat pentru emisii zero

Producătorul polonez Solaris a prezentat ieri, în premieră mondială, noul Urbino 15 LE Electric, un model cu zero emisii dedicat atât transportului urban, cât și curselor interurbane.
Solaris a prezentat modelul Urbino 15 LE Electric

După cum sugerează și numele, Urbino 15 LE Electric are 15 metri lungime și o configurație cu intrare joasă. Vehiculul are trei axe și o baterie suficient de mare pentru a efectua și călătorii mai lungi.

Noul model este echipat cu un motor electric de 300 kW. Pentru un consum redus de energie, autobuzul folosește tehnologia inovatoare SIC, cu circuite bazate pe un semiconductor ce conține silicon și carbon. Motorul răcit cu aer propulsează axa a doua.

Autobuzul are 6 pachete de baterii Solaris High Energy+ de ultimă generație. Patru pachete sunt instalate în partea din spate, iar celelalte două pe plafon. Capacitatea totală a bateriilor este de 470 kWh. Producătorul susține că Urbino 15 LE Electric poate călători câteva sute de kilometri cu o singură încărcare.

În plus, bateriile pot fi încărcate și rapid, prin intermediul unui pantograf (atât convențional, cât și inversat). Fiecare autobuz are și un conector plug-in, pentru încărcări de lungă durată la depou. Acesta poate fi plasat deasupra primei axe (pe partea stângă sau dreaptă), în fața sau în spatele autobuzului.

Sistemul de aer condiționat are și o funcție de pompă de căldură bazată pe dioxid de carbon, care crește eficiența energetică. Interiorul poate găzdui între 53 și 65 de scaune pentru pasageri, în funcție de configurație.

Autobuzul vine cu camere video în locul oglinzilor laterale. În plus, sistemul Mobileye Shield+ detectează pietonii sau alte vehicule din jurul vehiculului și emite alerte dacă există pericol de coliziune. Solaris Urbino 15 LE Electric este un model gândit în primul rând pentru țările scandinave, fiind proiectat să respecte standardele stricte din regiune.

Solaris are un experiență vastă cu producția autobuzelor cu 3 axe de 15 metri lungime. Până acum, producătorul polonez a livrat clienților aproape 1.300 de astfel de vehicule. Urbino 15 LE este și primul model Solaris dezvoltat special pentru propulsie electrică.

Adaugati comentariu