Noi sisteme de asistență pentru autobuzele Solaris
Home Autobuze Noi sisteme de asistență pentru autobuzele Solaris
AutobuzeTehnologie

Noi sisteme de asistență pentru autobuzele Solaris

34

În ultimele săptămâni, Solaris a implementat noi sisteme de asistență pe autobuzele din familia Urbino. Este vorba despre sistemul inteligent de asistență la frânare CMS (Collision Mitigation System) și sistemul de camere video MobilEye Shield+ care înlocuiește oglinzile laterale.La Busworld 2019, Solaris a prezentat autobuzul electric articulat Urbino 18 echipat în premieră cu sistemul CMS (Collision Mitigation System). Când un radar montat în partea de sus a autobuzului detectează riscul unei coliziuni frontale, sistemul intră în modul de frânare, care reduce viteza și atenuează consecințele impactului.

Soluția este deja folosită la autocare, iar acum începe să fie introdusă și pe autobuzele urbane. Calibrarea și configurarea corectă a sistemului este foarte importantă la autobuze, care, spre deosebire de autocare, nu dispun de centuri de siguranță, iar majoritatea pasagerilor călătoresc în picioare. De aceea, sistemul automat este folosit doar pentru încetinire, răspunderea opririi complete revenindu-i șoferului.

Noi sisteme de asistență Solaris: camere video în locul oglinzilor

Un alt dispozitiv nou este sistemul MobilEye Shield+, bazat pe camere video plasate în exteriorul autobuzului. Ele detectează pietonii și bicicliștii care nu se vedeau în oglinzile clasice, în special în timpul virajelor, și avertizează șoferul cu semnale vizuale și acustice. MobilEye Shield+ reacționează și când schimbarea benzilor se face fără semnalizare prealabilă sau când nu se păstrează distanța față de vehiculul din față și există riscul unei coliziuni. De asemenea, dispozitivul recunoaște limitele de viteză și le afișează pe ecran.

Camerele video încălzite nu îngheață și nu se aburesc, iar datorită dimensiunilor reduse sunt mai ușor de spălat în timpul operațiunilor zilnice de curățenie. În plus, ecranele sistemului situate în interiorul cabinei prezintă linii pentru diferite repere, precum partea din spate a autobuzului. Aceste repere ușurează manevrele și parcarea autobuzelor.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Autobuze

Karsan e-Atak autonom își extinde serviciile în Finlanda

Autobuzul electric autonom Karsan e-Atak, de 8 m lungime, primul vehicul fără...

Autobuze

De Lijn, acord-cadru cu Irizar e-mobility

De Lijn, operatorul de transport public din Regiunea Flamandă a Belgiei, a...

Tehnologie

ABB E-mobility și MAN demonstrează încărcarea MW pe eTruck

ABB E-mobility și MAN Truck & Bus au sărbătorit premiera sistemului de...

Autobuze

Karsan e-Jest și e-ATA, lideri în Europa al patrulea an consecutiv

Karsan, care joacă un rol de pionierat în transformarea transportului public în...