Transportul rutier, principalul serviciu de export al României

Transportul rutier a fost și în 2019 principalul contribuitor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro, în creștere cu 10% față de 2018. Potrivit datelor BNR, 5,95 miliarde euro au fost generate doar de transport rutier de mărfuri.
camioane A1 Adoptarea Pachetului Mobilitate 1 se amana scenariile UNTRR

Transportul rutier generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde de euro. El este urmat de alte servicii pentru afaceri (consultanță, servicii juridice, inginerie, servicii tehnice etc.) – 5,47 miliarde euro, servicii telecom și IT – 5,37 miliarde euro și servicii turistice – 3,18 miliarde euro.

Transportul rutier a realizat în 2019 un excedent (exporturi minus importuri) de 4,63 miliarde de euro, reprezentând peste jumătate din soldul total al comerțului internațional cu servicii, de 8,55 miliarde euro, se arată într-un comunicat al UNTRR.

”Atenționăm că transportul rutier va fi cea mai afectată ramură economică din România de măsurile protecționiste propuse în cadrul Pachetului Mobiliate 1. Firmele de transport rutier românești vor fi excluse din piața europeană de transport, iar efectele economice negative vor afecta principalii indicatori macroeconomici ai României. Principalul pilon de consolidare al exportului de servicii al României va fi eliminat în avantajul economiilor vest europene”, se arată într-un comunicat al UNTRR.

Potrivit UNTRR, deficitul de cont curent va crește cu 50%, de la de la 10 la peste 15 miliarde euro (circa 7% din PIB), moneda națională se va deprecia și va crește inflația.

UNTRR solicită autorităților române contestarea cât mai urgentă a acordului privind Pachetul Mobilitatea 1 la Curtea Europeană de Justiție: ”În aceste condiții în care este evidentă contribuția determinantă a transporturilor rutiere la stabilizarea economiei României, UNTRR solicită Guvernului, Parlamentului României și Președinției implicarea activă pentru apărarea intereselor transportatorilor rutieri români în UE, afectate grav de Acordul privind Pachetul Mobilitate 1. Măsurile extrem de restrictive, precum obligația întoarcerii camionului acasă la 8 săptămâni, care limitează libera circulație a serviciilor și crește poluarea, întoarcerea obligatorie a șoferilor la fiecare 3 sau 4 săptămâni, care limitează drepturile omului și nu oferă posibilitatea șoferului de a alege unde să-și petreacă timpul liber, introducerea unei perioade de restricționare a cabotajului (cooling-off) de 4 zile și aplicarea forțată a regulilor detașării și a Regulamentului Roma I firmelor de transport rutier, vor elimina transportatorii rutieri români din piața europeană de transport rutier și vor împinge firmele și șoferii să migreze în vest”.

 

Adaugati comentariu