Transportatorii români pot cere despăgubiri de la producătorii de camioane
Home Transportatori Transportatorii români pot cere despăgubiri de la producătorii de camioane
Transportatori

Transportatorii români pot cere despăgubiri de la producătorii de camioane

31

Cei care au cumpărat camioane după aprilie 2004 mai au doar câteva zile la dispoziție pentru a cere despăgubiri de la producătorii de camioane, acuzați că au format un cartel în perioada 1997-2011.În iulie 2016, Comisia Europeană a aplicat amenzi cumulate de 2,9 miliarde de euro producătorilor de camioane Daimler, Volvo/Renault, Iveco, MAN și DAF. Acești producători au fost găsiți vinovați de formarea unui cartel între anii 1997 și 2011 pentru a uniformiza prețurile pentru camioanele medii și grele, contrar legislației în vigoare. În septembrie 2017, Comisia Europeană a constatat și implicarea producătorului Scania în acest cartel, aplicându-i o amendă de 880 de milioane de euro.

Financialright Claims și Hausfeld au demarat o inițiativă la nivel european pentru a permite companiilor care au achiziționat sau cumpărat în leasing camioane și au fost afectate de acest cartel să ceară despăgubiri de la producătorii de camioane, fără alte cheltuieli sau riscuri de costuri asociate. Această inițiativă este susținută în România de către Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Financialright Claims și Hausfeld au depus deja două cereri pentru recuperarea daunelor pentru aproape 150.000 de camioane din toată Europa la sfârșitul lui 2017 și 2018, iar a treia cerere urmează să fie depusă. Companiile afectate de acest cartel se pot înregistra în această a treia cerere de despăgubire până la sfârșitul lunii iulie 2019.

Companiile care se consideră afectate se pot înregistra fără alte cheltuieli sau riscuri de costuri asociate pe site-ul www.cartelcamioane.ro. Înregistrarea se poate face până la finalul lunii iulie, iar restul documentelor necesare se pot completa până în luna septembrie.

Numărul estimat de camioane afectate se ridică doar în România la 52.000. Companiile pot recupera până la 10.000 de euro pentru fiecare camion. În primele două acțiuni s-au înscris sute de companii de transport din România, care au solicitat recuperarea daunelor pentru aproximativ 8.600 de vehicule.

Hausfeld este o firmă de avocatură specializată în domeniul revendicărilor solicitate în cazul daunelor provocate de carteluri, litigii competiționale și comerciale. Procesul se va desfășura în Germania, considerată a fi una dintre cele mai favorabile țări pentru plângerile împotriva cartelurilor. De asemena, sistemul juridic german are, spre deosebire de cel românesc, experiență în procese împotriva cartelurilor.

Companiile românești care vor să depună cereri de recuperare a daunelor nu vor suporta niciun cost. Avocații și experții Hausfeld sunt plătiți pe durata procesului de Financialright Claims. Această companie va încasa, doar în caz de succes, o taxă de 30% din suma recuperată.

Pot solicita despăgubiri doar primii proprietari de camioane de peste 6 tone. Procesul de recuperare va fi însă unul de durată, reprezentanții Hausfled declarând cu nu se așteaptă la o înțelegere mai devreme de anul 2021.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...

Transportatori

Guvernul a aprobat proiectul pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera

Undă verde pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera, cea mai aglomerată linie...