Home Camioane Tevva pregătește primul camion electric britanic
Camioane

Tevva pregătește primul camion electric britanic

27

Tevva, producătorul britanic de camioane electrice, a obținut o subvenție de 4,2 milioane de lire sterline de la Advanced Propulsion Center (APC). Suma este destinată dezvoltării unei game de camioane electrice cu FC extender si sarcină medie (7,5 – 19 tone).

În fundamentarea cererii de finanțare către APC, Tevva a anunțat planurile sale. Dezvoltarea camioanelor electrice va avea loc împreună cu Advanced Electric Machines (AEM). Și este parte a proiectului SANGREAL, de 2,2 milioane de lire sterline. Colaborarea include proiectarea și dezvoltarea unei sistem ”e-axle” inovator. Ca și a unui sistem inteligent de control al propulsiei vehiculului cu sistem telematic la bord. Acesta din urmă are ca scop „optimizarea utilizării sistemului FC extender în termeni de autonomie și fiabilitate pentru a permite întreținerea predictivă”, informează Tevva.

Oficialii Tevva mai precizează că tehnologia brevetată REX a fost adaptată pentru celule de combustibil cu hidrogen pentru utilizare în camioanele electrice. În această formă, se așteaptă ca soluția să fie disponibilă începând cu 2023. Tehnologia REX permite ca sistemul FC sa încarce bateria în timpul mersului. Permițând camioanelor să parcurgă distanțe mai lungi sau să transporte sarcini mai grele.

Primul camion Tevva

Proiectele celor de la Tevva vin într-un context în care piața globală a camioanelor electrice a fost evaluată la 1,15 miliarde de dolari în 2020. Potrivit specialiștilor, aceasta valoare ar urma să crească la 14,19 miliarde de dolari până în 2027. În plus, vine pentru a răspunde nevoii imediate de electrificare a industriei. Se știe, Marea Britanie și Europa s-au angajat să atingă un obiectiv de emisii nete zero până în 2050. În plus, există propunerea de interdicție a vânzării tuturor vehiculelor poluante până în 2035.

Primul camion electric Tevva, de 7,5 tone, are o autonomie de până la 250 de kilometri în acționare electrică pură. Aceasta crește până la 500 de kilometri, cu sistemul FC extender activat. Se așteaptă ca producția să înceapă în iulie 2022. Conceput de o echipă condusă de Ken Scott, fost director de inginerie la Bentley și  Alexander Dennis, și proiectat de Dale Grewer, fost proiectant șef la Jaguar Land Rover, Tevva Truck va fi fabricat într-o fabrică nouă, în London Thames Freeport. Compania britanică a subliniat că modelul va deveni primul dintr-o serie de modele de camioane electrice.

Din punct de vedere tehnic, oficialii Tevva nu au oferit prea multe date de performanță pentru modelul de 7,5 tone. O încărcătură utilă de două tone și o capacitate de până la 16 euro paleți sunt singurele indicii ale beneficiilor practice ale camionului electric britanic. Doar în ceea ce privește costul total de deținere, compania britanică spune că este comparabilă cu cea a unui vehicul diesel: „De la aproximativ 3.000 km sau un consum lunar de 500 litri de motorină, costurile sunt identice”, a anunțat Tevva săptămâna trecută .

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Camioane

Demonstratorul tehnologic autonom Freightliner eCascadia

Daimler Truck își propune să ating ținta de a produce camioane cu...

Camioane

Renault, electrificare pe șantiere

Cu ocazia salonului Intermat, producătorul francez anunță lansarea primului vehicul de șantier...

Camioane

Euro NCAP, detalii despre primele teste de evaluare a siguranței camioanelor

Euro NCAP anunță în mod oficial o etapă importantă în dezvoltarea către...

Camioane

Scania câștigă pentru a noua oară testul comparativ Green Truck

În fiecare an, producătorii de camioane grele din Europa sunt invitați la...