Telefonul mobil te pune în pericol la volan? Sfaturi pentru o utilizare responsabilă
Home Transportatori Telefonul mobil te pune în pericol la volan? Sfaturi pentru o utilizare responsabilă
Transportatori

Telefonul mobil te pune în pericol la volan? Sfaturi pentru o utilizare responsabilă

112

La început un simplu instrument de comunicare, telefonul mobil a devenit în ultimii ani poarta către viața noastră digitală. Dar apelurile, mesajele sau alertele de la diversele aplicații se transformă în tot atâtea momente în care atenția este distrasă de la drum. Vezi cum poți folosi telefonul mobil pentru a nu deveni un pericol la volan.În ciuda numeroaselor campanii de conștientizare și a legilor introduse în multe țări, destui șoferi folosesc încă telefonul mobil când sunt la volan, măcar din când în când. Chiar dacă nu ne dăm seama, telefonul ne fură atenția de la drum pentru momente bune. Distracțiile sunt de mai multe tipuri:

  • fizice: pot apărea când șoferul utilizează o mână sau ambele pentru a forma un număr, a răspunde sau a încheia o convorbire
  • vizuale: cauzate de perioada de timp în care șoferii nu se mai uită la drum sau nu mai sunt concentrați
  • auditive: pot apărea când telefonul sună sau se primește o notificare
  • mentale: pot apărea când mai multe activități se produc în același timp. Cercetările arată că doar ascultarea convorbirii poate reduce cu o treime activitatea creierului asociată cu condusul.

Cercetările Departamentului de Transport din SUA arată că trimiterea sau citirea unui mesaj îți poate distrage atenția de la drum timp de 5 secunde. La 80 km/h, camionul ar parcurge în acele 5 secunde 110 metri.

Un studiu din Norvegia arată că cei care folosesc telefonul mobil la volan au fost implicați de 1,7 ori mai des în accidente rutiere. Statisticile sunt și mai drastice pentru cei care scriu mesaje la volan.

Totuși, este greu să eviți o notificare, mai ales când esți plecat mult timp de acasă și telefonul este aproape singura legătură cu viața ta socială. Iar cu cât șoferii utilizează telefonul mobil fără incidente, cu atât pot căpăta un fals sentiment de siguranță.

Ne salvează tehnologia?

Camioanele moderne sunt echipate cu sisteme de avertizare la părăsirea benzii sau la apropierea de vehiculul din față, cu frânare automată de urgență. Iar unele modele, precum noul Actros, au chiar sisteme active de control al direcției. Teoretic, aceste sisteme pot suplini câteva clipe de neatenție. Nu trebuie însă să uităm că aceste sisteme nu feresc 100% camionul de accidente. Cerințele legale pentru sistemul de frânare automată de urgență prevăd deocamdată doar încetinirea pentru diminuarea impactului, nu și oprirea completă pentru evitarea lui. Toate sistemele de asistență funcționează corect doar în condiții ideale, iar responsabilitatea pentru siguranța camionului rămâne 100% în sarcina șoferului.

Sfaturi pentru o utilizare responsabilă

Deși nu se pot elimina complet perioadele de neatenție, sunt multe metode prin care durata acestora se poate reduce. Vezi cum poți folosi telefonul mobil pentru a nu deveni un pericol la volan.

  • Telefonul mobil te pune în pericol la volan? Sfaturi pentru o utilizare responsabilăModul Condus: multe telefoane vin acum cu un mod de conducere, în care se păstrează doar funcțiile de bază și se închid funcții precum tastarea. Chiar dacă telefonul tău nu are această funcționalitate, există destule aplicații care fac același lucru.
  • Conectivitate fără mâini: dacă trebuie să vorbești la telefon în timp ce conduci, ar fi bine să-ți conectezi telefonul la sistemul Bluetooth al camionului înainte de începerea călătoriei. Conectarea poate dura ceva timp, astfel că această activitate distrage mult timp atenția dacă este făcută în timpul condusului.
  • Pregătirea: în doar câteva minute poți fi pregătit de plecare. Introdu destinația în sistemul de navigație și pregătește sursele de unde vrei să asculți muzică. Apoi poți conduce cu ambele mâini pe volan și mai ales cu întreaga atenție la drum.
  • Pauze: programează-ți pauze de condus în care poți verifica mesajele și eventual să faci toate apelurile necesare.

Citește și:

Șofer român de camion, condamnat pentru accident mortal din cauza telefonului

Marii consumatori de cafeină, mai predispuși la accidente

Accident cu microbuzul încărcat. Ce se întâmplă?

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

FeroviarNoutatiTransportatori

Primul tren PESA va sosi în România în 2025

Primul tren nou produs de polonezii de la PESA, achiziţionat de Autoritatea...

NoutatiRutierTransportatori

Afacerile din transporturi, în scădere cu 7,1% în primele 9 luni din 2024

În primele 9 luni din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din...

LogisticăMaritimNoutatiTransportatori

Maersk a îmbunătăţit estimările privind profitul anual

Compania daneză A. P. Moller Maersk A/S şi-a îmbunătăţit previziunile anuale, pentru...

MaritimNoutatiTransportatori

Seceta a redus cu 29% traficul navelor prin Canalul Panama

Numărul navelor care au trecut prin Canalul Panama a scăzut cu 29%...