Marii consumatori de cafeină, mai predispuși la accidente

Șoferii de camion care consumă cantități mari de cafeină sunt mai predispuși să provoace accidente, potrivit unui studiu realizat de Institutul Virginia Tech Transport în parteneriat cu Universitatea Loughborough.
Șoferii care consumă cantități mari de cafeină, mai predispuși la accidente

Studiul a fost efectuat pe mai bine de 3.000 de șoferi de camion. Marii consumatori de cafeină (cei care beau cel puțin cinci cafele normale pe zi) au declarat că se simt mai obosiți, că dorm mai puțin noaptea și că au o stare generală mai proastă de sănătate. Statistic, aceștia sunt mai predispuși la un stil de condus riscant și agresiv, fiind implicați în mai multe accidente decât colegii care consumă mai puțină cafea.

Cercetătorii cred că legătura dintre cafeină și accidente poate fi foarte valoroasă, mai ales că sfatul actual pentru șoferii care se simt obosiți este să consume două cafele sau să doarmă cel puțin 15 minute.

Totuși, doctorul Ashleigh Filtness de la Universitatea din Loughborough, cel care a condus studiul, spune că este important ca șoferii care se simt obosiți să nu se teamă să bea cafea. ”Cafeina este foarte eficientă când ești obosit, există destule dovezi care arată acest lucru. Studiul îi privește pe cei care beau foarte multă cafea, mai mult decât peste 90% din populație”, a explicat Filtness.

Șoferii de camion sunt foarte vulnerabili la oboseală din cauza muncii grele și a orelor petrecute la volan. Inițial, cafeaua are un impact pozitiv în avitarea riscului de accident. Dar consumată în cantități mari pe o perioadă mare de timp, cafeina provoacă oboseală și riscuri mai mari.

Studiul, publicat în jurnalul Safety Science, a fost efectuat pe șoferi de camion din opt state americane. În SUA nu există o legislația privind programul de condus și aparat tahograf care să măsoare orele petrecute la volan.

Adaugati comentariu