Sustainable Bus Awards 2023: Karsan, Iveco și Irizar, campionii 2023

Karsan e-ATA 12, Iveco Bus Crossway LE Hybrid CNG și Irizar i6S Efficient au obținut premiile Sustainable Bus Awards 2023 la categoriile ‘Urban’, ‘Intercity’ și ‘Coach’.

Sustainable Bus Award este primul și singurul premiu european care recunoaște sustenabilitatea în domeniul autobuzelor. Juriul reprezintă șapte țări europene: Franța, Germania, Italia, România, Spania, Slovenia și Marea Britanie. Laureații ultimei ediții sunt Karsan e-ATA 12, Iveco Bus Crossway LE Hybrid CNG și Irizar i6S Efficient.

Câștigătorul la categoria „Urban” este principalul rezultat al eforturilor Karsan de a-și concentra investițiile pe autobuzele cu emisii zero. Gama e-ATA a fost concepută de la zero pentru a oferi o soluție electrică nativă reală.

Versiunea alimentată cu CNG și mild hybrid a autobuzului lider european de clasă II, Iveco Crossway, este deja disponibilă pentru comenzi și va fi disponibilă pe piață din 2023. Acesta îmbină două tendințe care afectează astăzi segmentul de autobuze interurbane: creșterea numărului de vehicule alimentate cu CNG și interesul tot mai mare pentru aplicațiile mild hybrid.

În fine, Irizar i6S reprezintă un proiect axat pe eficiență: îmbunătățirea consumului de combustibil și a coeficientului aerodinamic permit operatorilor turistici să atingă un TCO mai mic.

Sustainable Bus Award 2023 Urban: Karsan e-ATA 12

e-ATA 12 este piesa centrală a ambițioasei ofensive de electrificare a lui Karsan. Grupul a acceptat pe deplin provocarea decarbonizării transportului public urban: nu va mai investi resurse în dezvoltarea autobuzelor ICE. Karsan a lansat o gamă completă de vehicule electrice la sfârșitul anului 2021, adăugând modelele de 10, 12 și 18 metri  celor deja propuse, de șase și opt metri (care i-au permis companiei să fie lider în segmentele mini și mediu cu zero emisii în ultimii doi ani). Ceea ce este esențial, vehiculele se bazează pe o platformă construită de la zero pentru grupul motopropulsor electric și prezintă componente de la furnizori care sunt lideri în industrie. Podeaua joasă a vehiculelor oferă persoanelor în vârstă și persoanelor cu dizabilități un acces facil. În plus, rata de reciclare a componentelor este peste 95%.

Sustainable Bus Award 2023 Intercity: Iveco Bus Crossway LE Hybrid CNG

O tendință clară poate fi observată astăzi pe piața europeană în ceea ce privește tranziția energetică în clasa a II-a: creșterea volumului vehiculelor pe gaz (până la +60% între 2020 și 2021). O tehnologie care în urmă cu doar câțiva ani a fost implementată în perimetrul urban devine acum o alternativă reală la motorină în operațiunile interurbane. Iveco Bus, lider european în segment, ridică ștacheta combinând rezervoarele GNC montate pe acoperiș cu modulul mild hybrid, semnat Voith. Rezultatul este un vehicul care a fost deja prezentat în cadrul mai multor licitații și urmează să fie disponibil pe piață din 2023. Și care reprezintă o alternativă de încredere și durabilă pentru cei care caută să reducă emisiile în segmentul intercity. Într-adevăr, utilizarea acestei tehnologii este de așteptat să reducă consumul de combustibil cu 15% și TCO cu 5%. Cu biocombustibil, se poate obține o reducere de până la 84% a emisiilor de CO2.

Sustainable Bus Award 2023 Autocar: Irizar i6S Efficient

Consumul de combustibil redus cu 13%, coeficientul aerodinamic îmbunătățit cu 30%, adoptarea de materiale compozite pentru a reduce masa (cu aproximativ 950 kg mai puțin) și tehnologii integrate de întreținere predictivă pentru a reduce timpul de nefuncționare. Acestea sunt atributele laureatului la secțiunea ”Coach”. Irizar și-a reproiectat i6S cu un singur obiectiv: obținerea unei eficiențe operaționale mai mari, care este esențială pentru un sector a cărui repornire este afectată de presiunea prețurilor provocată de criza energetică. Rezultatul este un vehicul care combină o platformă care și-a dovedit deja calitățile cu o serie de detalii care își îmbunătățesc semnificativ TCO.

Adaugati comentariu