Studiu: Cât consumă în mediu real autobuzele electrice

Compania olandeză de telematică ViriCiti a vrut să vadă cât consumă în mediu real autobuzele electrice. De aceea, a urmărit timp de 10 luni peste 100 de autobuze electrice în operațiuni reale și a analizat consumul de energie în funcție de condițiile climaterice.
Studiu: Cât consumă în mediu real autobuzele electrice

Deci, cât consumă în mediu real autobuzele electrice? Studiul a arătat că autobuzele electrice articulate, de 18 metri lungime, au consumat în medie 1,63 kWh/km. Iar cele solo, de 12 metri lungime, 1,15 kWh/km.

Acestea sunt consumurile medii rezultate din datele colectate de la peste 100 de autobuze electrice care operează pe rute diferite din 7 orașe olandeze. Mai precis, au fost monitorizate 79 de autobuze solo și 27 de modele articulate.

Potrivit companiei ViriCiti, ”acest studiu este primul care analizează performanța unui lot atât de mare de autobuze electrice, de-a lungul mai multor luni și anotimpuri”. Studiul a observat și variația consumului autobuzelor de 12 și 18 metri lungime la temperaturi normale, scăzute și înalte.

Studiu: Cât consumă în mediu real autobuzele electriceConsumul ideal este la temperaturi normale (între 15 și 19 grade Celsius). Atunci, autobuzele articulate consumă în medie 1,35 kWh/km, iar cele solo 0,99 kWh/km.

Consumul cel mai mare se înregistrează în timpul lunilor de iarnă. În sezonul rece, consumul crește în medie cu 14% pentru autobuzele electrice de 12 metri lungime și cu 21% pentru cele de 18 metri lungime.

Creșterea este ceva mai mică în sezonul cald. Vara, consumul autobuzelor electrice solo este mai mare cu 9%, iar cel al modelelor articulate cu 12%.

Studiul arată și distanța medie parcursă de autobuzele electrice analizate. Aceasta este de 218 km pentru modelele solo și de 164 km pentru cele articulate. Studiul mai arată că, dacă se folosește o infrastructură și operațiuni optimizate, autobuzele electrice sunt capabile să parcurgă până la 500 km pe zi, la fel ca cele diesel.

Citește și:

Test Mercedes-Benz eCitaro: e(x)Citant

Viitorul Peugeot e-3008 va avea autonomie electrică de 650 km!

Adaugati comentariu