Statul român va mijloci o nouă livrare de muncitori sezonieri, după modelul avioanelor charter care au dus în Germania culegători de sparanghel. De data aceasta, Austria are nevoie de îngrijitori sociali, pentru transportul acestora urmând a fi folosit un tren al CFR Călători.În ultima săptămână, site-urile de recrutări au fost invadate de anunțuri pentru îngrijitori de bătrâni în Austria, la salarii cuprinse între 1.000 și 1.500 de euro pe lună. Problema statului austriac este una stringentă, din moment ce s-a apelat la o intervenție diplomatică. Bineînțeles, statul român s-a grăbit să caute soluții la problemele altora.
Conform Ministerului Transporturilor, ministrul Lucian Bode s-a întâlnit ieri cu Karoline Edtstadler, ministrul Afacerilor Europene din Austria, pentru a discuta despre situația îngrijitorilor sociali în contextul restricțiilor generate de pandemia CoVID-19.
Ministrul Lucian Bode ar fi prezentat părții austriece câteva considerații generale cu privire la faptul că Guvernul României garantează libera circulație a cetățenilor, că în țara noastră s-a decretat, până în data de 15 mai 2020, stare de urgență, iar deplasarea cetățenilor se efectuează cu anumite restricții, atât în interiorul României, cât și în exteriorul acesteia.
Bode a mai spus că prioritatea zero a Guvernului român este asigurarea protecției cetățenilor împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Dar, în același timp, consideră că economia trebuie să funcționeze, iar cetățenii ei pot să își aleagă locul unde vor să muncească.
Astfel, cei doi miniștrii au agreat realizarea, cât de curând posibil, a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria și retur.
S-a creat un grup de lucru din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, CFR Călători și CFR Infrastructură, care va elabora o propunere de text ce va reglementa regimul de transport feroviar de călători, în contextul epidemiologic actual. Propunerea va fi transmisă spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
CFR Călători și CFR Infrastructură trebuie să elaboreze o procedură clară (similară celei privind zborurilor charter), în care toate autoritățile cu atribuții în domeniu vor avea responsabilități bine definite. După îndeplinirea acestor pași se va stabili, de comun acord, data la care se va realiza acest transport feroviar.
Citește și:
UNTRR cere autocare charter pentru transportul șoferilor spre UE
Noi reguli pentru cursele ocazionale de pasageri către aeroporturi
Comentați?