Home Transportatori Aerian SpaceX Crew Dragon stabilește o premieră
AerianNoutatiTehnologieTransportatoriVehicule speciale

SpaceX Crew Dragon stabilește o premieră

3

Nava SpaceX Crew Dragon, care transporta patru astronauți din trei țări, a andocat la Stația Spațială Internațională (ISS). Echipajul va sta în spațiu timp de șase luni. Misiunea marchează al treilea zbor cu echipaj pentru compania lui Elon Musk. Dar și primul care folosește o rachetă și o capsulă reutilizate.

Misiunea marchează lansarea spre ISS a celui de-al doilea echipaj „operaţional” la bordul unei capsule Crew Dragon în mai puțin de un an. Perioada de când Statele Unite au reînceput să trimită astronauţi în spaţiu de pe solul american. Evenimentul de anul trecut venea după o pauză de nouă ani cauzată de retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane. În acea perioadă, Statele Unite au depins de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS.

Astronauții au decolat vineri dimineață de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Și au petrecut aproape 24 de ore pe orbită. Sâmbătă dimineață, capsula s-a aliniat încet și s-a cuplat la unul dintre porturile stației spațiale. Echipajul este format din astronauții NASA Shane Kimbrough și Megan McArthur, Thomas Pesquet de la Agenția Spațială Europeană și Akihiko Hoshide de la agenția spațială japoneză JAXA.

Kimbrough, McArthur, Pesquet și Hoshide s-au alăturat celor șapte astronauți aflați deja la bordul stației, dintre care patru au ajuns cu o altă capsulă SpaceX Crew Dragon în noiembrie. Aceasta este unul dintre cele mai mari echipaje pe care ISS le-a găzduit vreodată. Numărul astronauților va scădea la șapte atunci când patru dintre astronauții care fuseseră la bord se vor îndrepta spre casă pe 28 aprilie.

Boeing vrea să concureze cu SpaceX

Ani de zile, SpaceX a lucrat în cadrul unui contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a-și dezvolta nava spațială Crew Dragon în cadrul programului comercial Crew al NASA. Este pentru prima dată în istoria agenției spațiale, când aceasta a predat sarcina de a construi și testa o navă spațială către sectorul privat. Boeing lucrează în cadrul unui contract similar pentru a-și dezvolta propria capsulă, Starliner. Aceasta este încă în faza de testare.

Revenind la SpaceX, racheta și capsula au fost folosite și la zborul din noiembrie. Pentru a marca evenimentul, Megan McArthur a folosit același scaun ca și soțul său, Bob Behnken, la primul zbor SpaceX.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Aerian

KLM combate cu AI risipa alimentară la bordul avioanelor

KLM înregistrează o cantitate redusă de risipă alimentară la bordul aeronavelor, datorită...

Noutati

Noua formulă de calcul a RCA pentru risc ridicat, operaţională

Noua formulă de calcul a primei RCA recomandate pentru categoria asiguraţilor cu...

Noutati

Karol Sokol preia funcția de Managing Director în cadrul Scania Black Sea Unit

Începând cu 1 aprilie, Benoît Tanguy, actualul Managing Director al Scania Black...