Comisia Europeană a publicat ieri cifrele preliminare cu numărul persoanelor care și-au pierdut viața pe drumurile din UE în 2019. România are cele mai periculoase drumuri, cu un număr de decese la 1 milion de locuitori aproape dublu față de media UE.Cu o medie de 51 de decese cauzate de accidente rutiere la 1 milion de locuitori, Europa rămâne, de departe, cea mai sigură regiune din lume în materie de siguranță rutieră. CE estimează că 22.800 de persoane au murit într-un accident rutier anul trecut, cu 2% mai puțin decât în 2018.
Față de 2010, scăderea este și mai mare, de 23%. Totuși, departe de obiectivul UE, de scădere cu 50% între 2010 și 2020. Deși este probabil ca numărul accidentelor rutiere mortale să scadă semnificativ în 2020, ca urmare a măsurilor luate în scopul combaterii pandemiei de coronavirus, această scădere nu va fi suficientă pentru atingerea obiectivului.
Opt state membre au înregistrat o scădere record a numărului de accidente mortale în 2019: Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Luxemburg și Suedia. Cu toate acestea, progresele au încetinit în majoritatea țărilor.
Cele mai sigure drumuri anul trecut au fost cele din Suedia (22 de decese la 1 milion de locuitori) și din Irlanda (29/milion). La polul opus, România are cele mai periculoase drumuri din UE, cu 96 de decese la 1 milion de locuitori. Bulgaria (89/milion) și Polonia (77/milion) au raportat și ele rate ridicate ale mortalității pe șosele.
”Nici decese, nici vătămări grave pe drumurile europene până în 2050. Acesta este obiectivul nostru. Ne-am propus să reducem cu 50% numărul de decese și cu 50% numărul de vătămări grave până în 2030 și știm că obiectivul nostru poate fi atins. UE a înregistrat în trecut o scădere substanțială a accidentelor rutiere mortale, însă cifrele au stagnat în ultimul timp. În plus, disparitățile dintre țări rămân enorme. Numai printr-o combinație de măsuri legislative, finanțare adecvată, standarde pentru vehicule și infrastructură, digitalizare și schimb de bune practici ne vom putea atinge obiectivul”, a declarat Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.
Citește și:
Marii consumatori de cafeină, mai predispuși la accidente
Accidentele auto, unul dintre principalele riscuri care îi preocupă pe români
Comentați?