Primul autobuz electric SOR a ajuns la Brașov
Home Autobuze Primul autobuz electric SOR a ajuns la Brașov
AutobuzeTehnologie

Primul autobuz electric SOR a ajuns la Brașov

220

Producătorul ceh SOR Libchavy s.r.o. a livrat ieri primul autobuz electric din cele 52 contractate de Primăria Brașov. Achiziția se face cu finanțare de 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).Autobuzul livrat ieri face parte din primul lot de 32 de unități, conform unui contract semnat în iulie 2019 cu Anadolu Automobil Rom S.R.L., compania care importă autobuzele SOR în România. La sfârșitul săptămânii trecute, Primăria Brașov a atribuit aceleiași firme, în urma unei licitații publice, contractul pentru furnizare a încă 20 de autobuze electrice SOR, finanțate tot de AFM.

Ca și celelalte vehicule din lot, primul autobuz electric SOR ajuns la Brașov are o lungimea de 12 metri, 3 uși duble, podea joasă, rampă acces persoane cu dizabilități, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, 3 validatoare contactless, sistem de supraveghere video și panouri de afișare a informațiilor despre rută. Capacitate de transport este de 102 călători, din care 35 pe scaune.

”Aceste 32 de autobuze electrice sunt doar o etapă în ceea ce înseamnă obiectivul nostru pe următorii ani, care mai include achiziția a 51 de troleibuze, a 40 de autobuze electrice și a 10 autobuze hibrid. La acestea se adaugă și investiții în sistemul de transport, cum ar fi: benzi dedicate, construire Park&Ride, construire terminal la gară, iar în 2023 vom avea un oraș care va dispune de un sistem de transport în comun performant și ecologic, dedicat călătorilor”, a declarat primarul George Scripcaru.

Autobuzul are un motor electric de 160 kW, amplasat central, și funcție de recuperarea a energiei la frânare. Bateriile de tracțiune au o capacitate de 263 kWh, care asigură o autonomie de minim 200 km. Garanția este de 5 ani sau 500.000 km, inclusiv pentru bateriile de tracțiune.

Autobuzele vor fi livrate împreună cu 2 tipuri de stații de încărcare. Pentru încărcare lentă, în garaj, vor fi instalate 32 de stații (câte una pentru fiecare autobuz). Pentru încărcare rapidă, prin intermediul pantografului montat pe autobuz, vor fi instalate 9 stații (Gara Brașov, Independenței, Panselelor, Rulmentul, Saturn, Stadionul Municipal, Timiș-Triaj, Triaj și Garaj).

Autobuzele vor circula pe traseele 9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36, 53. Primul autobuz va circula pe linia 36.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

NoutatiTehnologie

Bosch lansează un serviciu inovator în timp real pentru milioane de vehicule

Ceață densă, ploaie abundentă, un autovehicul avariat în spatele unei curbe: în...

CamioaneNoutatiTehnologie

Scania deschide accesul la ecosistemul digital

Conceptul de flotă completă este răspunsul Scania la realitățile industriei de transport...

AutobuzeNoutati

Mercedes-Benz eIntouro, electrificarea transportului interurban

Daimler Buses a prezentat primul său autobuz interurban complet electric, Mercedes-Benz eIntouro,...