Home Transportatori Aerian Primul aeroport privat din România. Proiectul avansează
AerianNoutati

Primul aeroport privat din România. Proiectul avansează

60

Proiectul pentru primul aeroport privat din România face bifează borne importante. Master Planul este aproape finalizat, iar proiectarea și consultările publice sunt în desfășurare.

Aeroportul Alexeni este pe cale să devină cel mai mare hub cargo din Europa de Est. Cel puțin așa arată planurile companiei Avant Airports. La un an de la semnarea contractului de concesiune, proiectul înregistrează progrese semnificative. S-a finalizat Master Planul și s-a trecut la atragerea investitorilor internaționali.

Aeroportul va fi capabil să primească inclusiv aeronave mari, precum Boeing 747 Cargo, beneficiind de facilități moderne pentru transportul de mărfuri.

În luna aprilie, compania va prezenta designul conceptual al aeroportului, incluzând detalii arhitecturale și funcționale. Totodată, o consultare publică va permite utilizatorilor viitori să contribuie cu sugestii privind facilitățile terminalului.

Pentru a asigura finanțarea proiectului, Avant Airports este în negocieri avansate cu investitori din SUA, Elveția, Finlanda și India. Aceștia nu au fost însă numiți.

Aeroport privat la 66 de km de București

În martie 2024, Consiliul Județean Ialomița a semnat un acord de concesiune cu un consorțiu. Acesta este format din companiile Avant Airports SRL din Târgu Mureș (lider de asociere) și Societatea Automagistral-Pivden SRL (Ucraina). Semnarea acordului s-a făcut după o procedură de licitație pentru atribuirea contractului de concesiune. Acesta a avut ca obiect concesionarea bunurilor proprietate publică pentru realizarea obiectivului de investiții „Proiect de construire și funcționalizare a Aeroportului Alexeni, județul Ialomița”.

Durata de concesionare a aerodromului nu a fost precizată. Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, a precizat că Consiliul Județean Ialomița va primi o redevență de aproape 2 milioane de lei pe an.

Investiția planificată se ridică la 400 de milioane de euro. Perioada de implementare este estimată la 4 ani. În prezentarea publicată de CJ Ialomița, se arată că aeroportul va avea un terminal de pasageri de 30.000 de metri pătrați. Fluxul anual estimat este de 6,5 milioane de călători. Spre comparație, aeroportul Henri Coandă din București, cel mai mare din țară, a avut anul trecut un flux anual de 14,7 milioane de călători.

Aeroportul este planificat cu un terminal cargo de 20.000 de metri pătrați. Acesta ar urma să manevreze peste 10.000 de tone anual de marfă. În plus, va avea 30.000 metri pătrați pentru reparația și întreținerea aeronavelor. De asemenea, este planificat un parc fotovoltaic pentru independența aeroportului și o școală de aviație. Investitorii au în plan și un hotel, o stație de tren, în colaborare cu CFR, și zone de agrement.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

NoutatiServicii

Plata taxei de pod de la Fetești-Cernavodă, prin aplicația 24pay

24pay app vine cu o noutate îndelung așteptată de utilizatori, chiar înainte...

NoutatiVehicule speciale

Otokar, joint venture cu Automecanica

Otokar a intrat într-o asociere de tip joint venture cu Automecanica, una...

AutobuzeNoutati

Karsan e-ATAK autonom la Iași

Autobuzul autonom Karsan e-ATAK a debutat în transportul public din România la...

FeroviarNoutati

Trenuri suplimentare în minivacanța de 1 Mai

CFR Călători suplimentează numărul trenurilor care vor circula spre litoral în minivacanța...