Home Autobuze PMB schimbă prețul estimativ pentru autobuzele electrice
Autobuze

PMB schimbă prețul estimativ pentru autobuzele electrice

11

Primăria Capitalei – PMB – ar urma să crească preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro, fără TVA, la 620.295 de euro, fără TVA. Proiectele de hotărâre urmează să fie dezbătute în şedinţa de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Mai exact, este vorba despre două proiecte de hotărâre. Prin acestea se modifică studiul de oportunitate şi se aprobă indicatorii tehnico-economici în vederea achiziţiei a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora.

În document se precizează faptul că au trecut aproape trei ani de la stabilirea preţului estimativ al unui autobuz electric. Dar şi faptul că în perioada 2019-2020 au fost anulate două proceduri de achiziţie publică. Și aceasta întrucât ofertanţii au depus oferte neconforme/ inadmisibile din punct de vedere tehnic sau financiar. Drept urmare a fost iniţiată o procedură pentru consultarea pieţei. Iar acesta a concluzionat că valoarea estimată necesară achiziţiei este de 62.029.500 euro, fără TVA, respectiv 620.295 euro fără TVA/autobuz.

”Prin raportare la un curs de 4,9117 lei/1 euro (curs BNR la 01.04.2021) rezultă că valoarea estimată pentru un autobuz electric, inclusiv staţia de încărcare lentă, este de 3.046.703 lei fără TVA. Iar valoarea necesară achiziţiei a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora este de 304.670.300 lei fără TVA”, prevede documentul.

PMB beneficiar al unei finanțări nerambursabile

Se reaminteşte că Municipiul Bucureşti este beneficiar al finanţării nerambursabile în valoare totală de 218.047.098 lei. Suma este disponibilă pentru implementarea a patru proiecte ce vizează achiziţionarea a 100 de autobuze electrice în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Astfel, potrivit noilor indicatori tehnico-economici, valoarea estimată necesară achiziţiei este de 304.670.300 lei fără TVA. Cu un grafic estimativ de livrare de 12-28 luni. Autobuzele ar urma să aibă o autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive. Și aceasta în condiţiile în care funcţionează sistemul de încălzire sau climatizare, după caz.

Potrivit specificaţiilor tehnice ataşate la consultarea de piaţă, autoritatea contractantă intenţionează să achiziţioneze autobuze electrice noi, din gama 12 metri. Acestea vor avea tracţiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei. Și podea coborâtă pe toată lungimea, cu trei uşi şi aer condiţionat.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Autobuze

48 de autobuze electrice BYD vor fi furnizate de New Kopel Car Import către municipiul Bacău

New Kopel Car Import, parte a SIXT Group Romania, a semnat cu...

Autobuze

Karsan mai stabilește o premieră cu Autonomous e-ATAK

Karsan va fi primul constructor care folosește conducere autonomă în transportul public...

Autobuze

Șase autobuze electrice circulă pe linia 368 de la 1 martie

Șase autobuze electrice circulă pe linia 368, din start de martie. Anunțul...

Autobuze

Piața germană de autobuze electrice a crescut cu 20% în 2023

Dacă per total piața germană de autobuze și autocare a crescut cu...