Piața logistică, record istoric în 2021

Piața logistică a avut un an 2021 de referință. Cererea de spații industriale a depășit pragul de un milion de metri pătrați în 2021 pentru prima dată în istorie. Informația a fost furnizată de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Raportul menționează că activitatea de închiriere a fost alimentată de contractele noi. Acestea au reprezentat 80% (802.000 metri pătrați) din suprafața tranzacționată.

Companiile au accelerat planurile de închirere de spații industriale și logistice în ultimul trimestru. Atunci când au contractat un nivel record de spații, de 441.000 metri pătrați. Nivel ce reprezintă 44% din suprafața tranzacționată în 2021.

Factorii cheie de stimulare a cererii au fost:

  • extinderea comerțului online, atât din punct de vedere geografic, cât și în ceea ce privește gamele de produse
  • măsurile de eficientizare operațională și de scurtare a lanțurilor de aprovizionare.

În acest context, cererea a fost generată în principal de companiile de distribuție și logistică, de cele de retail, FMCG și e-commerce. În total, acestea au realizat jumătate din volumul tranzacționat.

Network One Distribution, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne + Nagel, ITC Logistics sau Tuborg sunt printre companiile care au semnat contracte relevante de închiriere în 2021.

Alte sectoare active au fost automotive, producție, industria farmaceutică sau curierat. Acestea au contribuit cu aproape 200.000 metri pătrați de spații închiriate.

67% din volumul de pe piața logistică în București

Bucureștiul a atras anul trecut 67% din volumul tranzacționat. În timp ce Timișoara, Oradea și Brașov au fost cele mai active orașe regionale, cu un total de peste 200.000 metri pătrați contractați.

Din punct de vedere al activității de dezvoltare, în 2021 au fost finalizate proiecte totalizând 530.000 metri pătrați, în scădere cu 18% față de 2020. Reducerea suprafeței noi livrate coroborată cu o cerere susținută din partea chiriașilor a determinat diminuarea spațiilor disponibile la 4,2% în București și la 3,5% la nivel national.

Cererea puternică pentru proprietăți logistice și industriale, combinată cu ratele scăzute de neocupare, încurajează dezvoltatorii să-și continue extinderea portofoliilor. În prezent, aproape 600.000 mp de spații noi sunt planificate pentru livrare în următoarele 12 luni. Peste 50% dintre aceste spații sunt situate în București.

Timișoara, Brașov și Cluj vor beneficia de asemenea de noi spații industriale și logistice în 2022, dar există și un interes evident pentru orașele secundare și terțiare, determinat de cererea recent crescută pentru astfel de locații.

Adaugati comentariu