Stefano Albarosa, CEO Cefin Trucks, importatorul oficial în România al vehiculelor comerciale Ford Trucks, spune într-un interviu acordat revistei noastre că activitatea companiei nu a fost afectată semnificativ în această perioadă, deși s-a schimbat foarte mult modul de interacționare cu clienții și partenerii.Cum a fost afectată activitatea Cefin Trucks după declararea stării de urgență?
Situația actuală este una dificilă și fără precedent pentru fiecare dintre noi, în special din perspectiva siguranței personale și a celor din jur. Aceasta a fost și prima noastră preocupare: siguranța angajaților, a clienților și să continuăm livrarea serviciilor zilnice. Ford Trucks este parte a unor domenii strategice în economie, precum transporturile, construcțiile și vehiculele specializate, astfel că este foarte important să fim alături de partenerii noștri și să mergem mai departe împreună. Din perspectiva modului de interacțiune cu partenerii și clienții a fost cea mai mare schimbare, încercând să limităm cât mai mult expunerea directă, și am apelat la alte modalități de colaborare acolo unde era posibil. De asemenea, am luat măsuri de siguranță a spațiilor deschise publicului și în organizarea fluxului de persoane, astfel încât să putem să funcționam în continuare.
Interviu Stefano Albarosa: Urmărim îndeaproape evoluția și ne adaptăm pe parcurs
Cum au evoluat livrările și comenzile de camioane noi față de cifrele estimate? Dar cele de camioane rulate?
Echipele de vânzări sunt foarte atente la nevoile pieței de transporturi, construcții și vehicule specializate, domenii strategice în acest moment, și nu am întâmpinat diferențe mari față de estimări. Sigur că modul de lucru este diferit din perspectiva interacțiunilor, însă până în acest moment am reușit să păstrăm trendul de vânzări, cu toate demersurile necesare pentru această perioadă. Suntem însă precauți și ne adaptăm în funcție de situație.
Având în vedere rezultatele din primele trei luni, ați modificat obiectivele Ford Trucks pentru acest an?
Este încă devreme să putem anticipa efectele pe termen lung ale epidemiei de Coronavirus, și nici pentru planul de vânzări anual. Pentru moment ne păstrăm estimările, însă urmărim îndeaproape evoluția și ne adaptăm pe parcurs.
Activitatea atelierelor de service a fost afectată în această perioadă?
Până în acest moment nu resimțim un impact major în activitatea de service din rețeaua Cefin Trucks. Încă de la începutul acestei situații, am aplicat regulile de prevenție recomandate de autorități pentru siguranța angajaților și a clienților noștri și am comunicat deschis, asigurându-ne clienții de măsurile luate în acest context.
Măsurile inițiale au fost luate încă de la apariția primelor vești de extindere a noului Coronavirus în România, și acestea au fost de tipul regulilor de siguranță pentru angajați și cliență, al normelor de igienizare a spațiilor, al organizării fluxurilor de acces în zona de service și evitarea supraaglomerării spațiilor.
În prezent lucrăm la capacitate normală, rămânem aproape de partenerii noștri. Luăm lucrurile în dinamica lor și ne vom adapta. Având în vedere că nu avem un orizont de timp bine definit pentru situația actuală, este important să fim responsabili și să ne continuăm activitățile economice.
Interviu Stefano Albarosa: Este timpul pentru investiții în proiecte publice de infrastructură
Ce măsuri credeți că ar putea lua autoritățile pentru a sprijini industria auto? Dar pe cea de transport?
Este important să facem o delimitare între măsurile ce au fost anunțate în mass media și ceea ce urmează să se implementeze, precum și felul în care se va face acest lucru. Din punct de vedere al prevenției răspândirii virusului, autoritățile au luat măsurile necesare. Ne dorim cu toții ca acestea să funcționeze cât mai bine.
Din punct de vedere financiar, deocamdată cunoaștem măsuri generale, anunțate de către autorități, care sunt încurajatoare. Se vede dorința autorităților de a susține în mod real mediul de afaceri și evitarea blocajelor. Nu am văzut însă toate normele de aplicare și posibilele spete, pentru a evalua impactul lor și posibilitatea de a le accesa.
Marea responsabilitate a Guvernului este să evite cu orice cost blocaje de ordin financiar. Este important să nu blocăm economia, care are nevoie de susținere, de măsuri clare și realiste. Este timpul pentru stimulente reale, de investiție și finanțare în infrastructură, în proiecte publice.
Trebuie evitată crearea senzației de incertitudine, atât pentru cetățeni, cât și pentru persoanele juridice. Incertitudinea poate să se transforme în frică și panică, iar acestea să blocheze dezvoltarea. Economia are nevoie de lichiditate în sistem, pentru a evita blocaje de plată. Trebuie să ne păstrăm calmul și să mergem mai departe cum putem mai bine, în circumstanțele date.
Cum credeți că va evolua activitatea Cefin în lunile următoare, mai ales după ridicarea stării de urgență?
Vom continua și după ridicarea stării de urgență să aplicăm măsurile de siguranță din interiorul companiei, atât pentru angajați, cât și pentru clienți. Ceea ce ne dorim să se întâmple începând cu acea perioadă este să fie deja implementate măsuri de susținere a economiei, în domenii strategice. Să fie măsuri concrete și mediul economic să poată acționa cât mai repede.
Comentați?