Barometrul de transport TIMOCOM: oscilații mari în primul trimestru
Home Servicii Barometrul de transport TIMOCOM: oscilații mari în primul trimestru
Servicii

Barometrul de transport TIMOCOM: oscilații mari în primul trimestru

3

Barometrul de transport TIMOCOM indică în primul trimestru al acestui an oscilații semnificative pe piața europeană de transporturi.Nesiguranța legată de evoluția crizei coronavirus a dus în luna martie la o creștere bruscă a ofertelor de mărfuri pentru transportat pe piața europeană a transporturilor. ”Numeroase companii au decis să plaseze comenzi în perspectiva închiderii granițelor și a altor restricții din cauza coronavirusului”, comentează Tilman Fecke, Business Analyst la TIMOCOM, creșterea neobișnuit de mare a ofertelor de mărfuri pentru transportat introduse în bursa transporturilor până la mijlocul lunii martie.

Astfel, în primul trimestru al anului 2020, TIMOCOM a înregistrat un plus de 16% la ofertele de mărfuri pentru transportat, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Transporturile din țările UE spre Italia au crescut cu 26%, iar spre Polonia chiar cu 53%. Deosebit de căutate au fost vehiculele frigorifice. În perioada de vârf, cererea de transporturi frigorifice a fost mai mare cu 50% față de valorile anului precedent.

Barometrul de transport TIMOCOM: Scădere de la mijlocul lunii martie

Punctul de cotitură al evoluției ascendente a fost marcat, la mijlocul lunii martie, de închiderea majorității unităților de producție și – cu excepția comerțului cu produse alimentare – la o scădere drastică a cantității de mărfuri livrate. ”În ciuda creșterii transporturilor în domeniul alimentar, cantitatea de mărfuri generale transportată în Europa de la începutul până la mijlocul lunii martie a scăzut cu peste două treimi. O evoluție comparabilă nu a existat niciodată până acum înainte de Paște”, a mai spus Tilman Fecke.

Deși firmele de transport caută urgent comenzi în această perioadă, pentru a-și putea exploata camioanele, capacitățile de transport publicate în primul trimestru al anului prin TIMOCOM au scăzut. Astfel, numărul autocamioanelor libere în trimestrul 1 a scăzut în Europa cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar în Germania a scăzut chiar cu 15%. Cum se explică aceasta?

”Constatăm că firmele de transport își retrag temporar vehiculele de pe piață, ca urmare a gradului de exploatare insuficient”, comentează purtătorul de cuvânt al TIMOCOM, Gunnar Gburek. Așa s-a ajuns ca în această situație excepțională, în care se găsește lumea acum, să apară discrepanțe pe piață. ”În acest moment se constată ușoare tendințe ascendente ale ofertei de mărfuri pentru transportat. Evoluția viitoare a economiei transporturilor, sub semnul pandemiei, se va vedea însă numai în trimestrul al doilea”.

Cu ajutorul barometrului de transport, FreightTech TIMOCOM analizează din 2009 evoluția ofertelor și a cererilor de transport în Bursa de transporturi integrată în sistemul Smart Logistics. Peste 130.000 de utilizatori generează aici zilnic până la 750.000 de oferte internaționale de capacități de transport și mărfuri pentru transportat.

Mai multe informații despre Barometrul de transport TIMOCOM găsiți aici! 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Servicii

Biocarburantul HVO100, în stațiile de alimentare Eurowag

Biocarburantul HVO100 este disponibil la stațiile de alimentare Eurowag și reprezintă șoluția...

Servicii

SafeFleet și-a mărit afacerile cu 2,7 milioane de euro, în 2023

SafeFleet a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de aproximativ...

Servicii

Transportul în comun din Bacău, plătit prin 24pay

Serviciul de achiziţie a titlurilor de călătorie prin 24pay este de acum...

Servicii

Eurowag oferă servicii de taxare electronică în Spania și Portugalia

Eurowag, furnizor de top de soluții de transport rutier integrat în Europa,...