Home Transportatori Aerian Tehnologia 5G ar putea afecta dispozitivele de siguranţă ale avioanelor
AerianTehnologieTransportatori

Tehnologia 5G ar putea afecta dispozitivele de siguranţă ale avioanelor

15

Tehnologia 5G ar putea interfera cu dispozitivele cheie de siguranță de la bordul aeronavelor. Avertismentul a fost lansat de către autoritățile americane de reglementare în domeniul aviației către companiile aeriene și alți jucători din industrie.

Avertismentul recent al FAA se referă la un nou spectru de servicii 5G, pe care furnizorii urmează să îl lanseze în SUA pe 5 decembrie. Potrivit buletinului, această nouă bandă ar putea perturba semnalele radio ale altimetrelor radar.

Acestea funcționează în banda apropiată de 4,2-4,4 GHz, denumită în mod obișnuit „banda C”. Aceasta se suprapune cu spectrul folosit de anumite instrumente automate de la bordul avioanelor de linie, esențiale în timpul zborului și la manevrele de aterizare.

Altimetrul este în cel mai mare pericol

Unul dintre ele este altimetrul. Acesta este folosit pentru a măsura cât de aproape este o aeronavă de sol. Acest dispozitiv este esențial pentru aterizare atunci când vizibilitatea este redusă. El servește, de asemenea, ca măsură de siguranță anticoliziune. Funcționează prin transmiterea unui semnal către sol, apoi determină altitudinea pe baza timpului necesar pentru ca semnalul să se reflecte pe sol și să revină la aeronavă.

FAA spune că lucrează cu agențiile pentru a permite noii sfere 5G să coexiste în siguranță cu aviația. Buletinul FAA notează, de asemenea, că o parte a problemei se datorează faptului că specificațiile tehnice pentru altimetrele radar au fost concepute cu mult timp înainte de a exista conceptul de reţele 5G.

Din acest motiv instrucțiunile nu au reușit să includă corecții pentru undele radio concurente. Reprezentanții din domeniul aviației au declarat că ar dura ani de zile pentru a elabora noi standarde pentru altimetre. Plus at timp pentru a le înlocui pe toate cele din teren.

Discuții intense

FAA a purtat discuții cu Comisia Federală pentru Comunicații cu privire la preocupările sale legate de siguranța aeriană. Ca şi despre planul de a începe să utilizeze o parte din noul spectru pentru rețelele wireless 5G începând cu 5 decembrie.

FAA a declarat marți că operatorii „ar trebui să fie pregătiți pentru posibilitatea ca interferențele cauzate de emițătorii 5G și de alte tehnologii să provoace funcționarea defectuoasă a anumitor echipamente de siguranță”.

De asemenea, recomandă piloților să le reamintească pasagerilor că toate dispozitivele electronice portabile echipate cu 5G ar trebui să fie oprite sau comutate în modul avion în timpul zborului. Grupurile din domeniul aviației au avertizat încă din luna august cu privire la potențialul unei perturbări ale reţelei 5G. Între acestea se numără întârzieri, anulări de zboruri sau închiderea pe termen nelimitat a pistelor.

Tehnologia 5G

Tehnologia 5G, sau a cincea generație de rețele mobile, a fost implementată pentru prima dată în 2019. Și promite o lățime de bandă mult mai mare și viteze de descărcare mai rapide. Printre posibilitățile de utilizare se numără o conectare fără probleme la lumile realității virtuale, precum și un nou Internet.

Mulți furnizori de servicii de telefonie mobilă oferă 5G de ani de zile. Iar specialiştii o consideră printre cele mai transformatoare tehnologii ale momentului. Spectrul de Bandă C a fost aprobat și licitat operatorilor de telecom pentru acoperirea cu semnal 5G și în alte 40 de țări, inclusiv România.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Transportatori

Guvernul a aprobat proiectul pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera

Undă verde pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera, cea mai aglomerată linie...

AerianTransportatori

Marile companii aeriene din Europa cer carburanți verzi

Principalele companii aeriene europene au făcut un apel către Bruxelles să se...

Aerian

Aeroport de 400 de milioane de euro lângă București

O firmă românească, deținută de Mircea Tudor, inventatorul scannerelor pentru camioane și...

FeroviarTransportatori

Titluri de călătorie și prin SMS, la trenurile spre Aeroportul Otopeni

Titlurile de călătorie se pot achiziționa și prin SMS la numărul 7458...