Documentele de transport în format electronic vor aduce operatorilor economii de 27 miliarde euro

Regulamentul privind documentele de transport în format electronic (eFTI) a fost aprobat recent de UE și se va aplica din august 2024. Potrivit Comisiei Europene, el va aduce operatorilor de transport economii de 27 de miliarde de euro.
Documentele de transport în format electronic vor aduce operatorilor economii de 27 mld euro

Noul regulament stabilește un cadru legal pentru operatorii de transport rutier, feroviar, maritim și aerian, care vor putea împărtăși informații cu autoritățile de control și în format electronic.

În prezent, în Europa se folosesc numeroase soluții IT pentru schimbul de informații în transportul de marfă. Incompatibilitatea dintre aceste soluții IT obligă de multe ori șoferul să prefere documentele pe hârtie, un proces anevoios și costisitor. eFTI va standardiza documentele de transport în format electronic și va încuraja operatorii de transport să facă trecerea la soluțiile digitale. Regulamentul va facilita și controalele, reducând timpii de așteptare în timpul inspecțiilor.

”Acest regulament este punctul de plecare pentru digitalizarea transportului, cu acțiuni precum ratificarea de către toate țările UE a convenției eCMR. Utilizarea eCMR față de alternativa clasică pe hârtie a demonstrat deja că este de 7 ori mai ieftină”, a declarat Raluca Marian, șeful delegației permanente a IRU la UE.

Comisia Europeană estimează că reducerea poverii administrative prin utilizarea documentelor de transport în format digital va scuti operatorii de transport de plata a 27 de miliarde de euro în următorii 20 de ani. Având în vedere impactul pandemiei Covid-19 asupra transportatorilor de mărfuri din Europa, estimat la 64 de miliarde de euro în 2020, aceste economii reprezintă un element de relaxare financiară.

”Regulamentul eFTI va crește eficiența tuturor tipurilor de transport, va reduce costurile operatorilor, va simplifica efectuarea controalelor și va îndepărta barierele de limbă. El va îmbunătăți considerabil eficiența transportului în piața unică UE”, a mai spus Raluca Marian.

Comisia Europeană va dezvolta specificațiile tehnice pentru platformele eFTI până în 2022. Statele Membre vor avea apoi la dispoziție 30 de luni pentru a seta platformele electronice pentru schimburile de informații. Până în august 2024, operatorii de transport vor putea trimite documentele în formatul electronic armonizat oriunde în UE.

Adaugati comentariu