Mercedes-Benz Citaro devine hibrid

Mercedes-Benz deschide un nou capitol în evoluția autobuzelor urbane. Pentru prima dată, tehnologia hibrid este disponibilă oriunde în lume, ca echipament opțional, pentru o gamă largă de autobuze cu motoare diesel sau pe gaz, și nu ca modele separate. Astfel, Mercedes-Benz folosește electrificarea pentru a optimiza la maximum eficiența motoarelor cu combustie internă.
autobuze Citaro hybrid

Scopul inginerilor a fost de a maximiza eficiența, dar de a face modificări minime la configurația de bază. Modelele convenționale Citaro sunt recunoscute pentru consumul redus de carburant, dar Citaro hybrid este mai eficient cu până la 8,5%, în funcție de rută și versiune. Modelul hibrid funcționează foarte simplu: la decelerări, motorul electric acționează ca un generator și transformă energia de frânare în electricitate. Aceasta este stocată și poate fi folosită de motorul electric pentru a asista motorul cu combustie internă, în special la plecarea de pe loc.

Și designul arhitecturii hibrid este simplu. Motorul electric, în formă de disc, este de tip sincron excitat permanent, astfel că este foarte robust din punct de vedere mecanic. El are o putere maximă de 14 kW, un cuplu de 220 Nm și este montat între motorul cu combustie internă și transmisia automată.

Deoarece motorul electric nu este folosit pentru a crește puterea maximă, performanțele de top în ce privește puterea și cuplul autobuzului rămân neschimbate. În schimb, motorul electric reduce sarcina celui pe combustie internă și îmbunătățește comportamentul la plecarea de pe loc. Reducerea turației la plecarea de pe loc se traduce într-o reducere majoră a consumului de carburant.

Energia necesară acționării motorului electric este produsă gratis, prin recuperare, ceea ce înseamnă că motorul electric acționează ca un generator în timpul frânărilor. Energia electrică rezultată în acest fel este stocată în condensatori cu strat dublu, cunoscuți și ca supercondensatori. Aceste unități de stocare sunt caracterizate de o densitate mare de putere, rezistență la vârfurile de putere și o durată de viață ridicată. Spre deosebire de baterii, supercondensatorii se potrivesc ideal cu schimburile continue și rapide între fazele de încărcare și descărcare care apar în timpul funcționării unui autobuz urban. O singură frânare de la 50 la 0 km/h este suficientă pentru a încărca unitățile de stocare ale lui Citaro hybrid.

Unitatea de stocare a lui Citaro hybrid este compusă din două module a câte 16 supercondensatori. Cele două module au o capacitate totală de 2 Ah și sunt montați într-o zonă din spatele plafonului. Un capac de aluminiu perforat protejează modulele de influențele externe și razele de soare, permițând în același timp un curent de aer pentru răcirea necesară.

Adaugati comentariu