Certificatul digital UE pentru COVID va fi operaţional de la 1 iulie și în România

Premierul Florin Cîțu a reiterat că, de la 1 iulie, Certificatul digital UE pentru COVID va fi operaţional și în România.

„O să fie operaţional şi o să fie exact ca în alte ţări. O să călătorească cu certificatul verde, exact în condiţiile care sunt scrise acolo. Am avut o întâlnire cu secretarul general adjunct al Guvernului care se ocupă de aceste certificate. De fapt, o aplicaţie. Şi am avut un update ieri, o să fie gata săptămâna viitoare, deci o să fie la 1 iulie operabil”, a declarat Florin Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Certificatul digital UE privind Covid permite europenilor să călătorească mai ușor și în siguranță în UE, demonstrând că posesorii au fost vaccinați, au un test cu rezultat negativ ori s-au vindecat de Covid-19 în ultimele șase luni.

Informația din certificat va fi cuprinsă într-un cod QR, care poate fi prezentat în format electronic (pe smartphone sau tabletă de exemplu). Sau poate fi imprimat și prezentat pentru scanare în timpul călătoriei.

Certificatul va fi gratuit

Certificatul va fi gratuit și va fi valabil timp de 12 luni, acoperind toate cele 27 de state UE. Dar și Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Certificatul nu este obligatoriu pentru a putea călători – în lipsa acestuia se vor aplica regulile specifice fiecărei țări. Însă posesia certificatului va ușura călătoriile. De exemplu, ar putea să vă scutească de carantină.

Dacă într-unul din statele UE intervin situații excepționale, cum ar fi apariția subită și propagarea unei noi tulpini, se pot impune noi restricții.

Există trei versiuni ale Certificatul digital UE pentru COVID;

  • Certificat de vaccinare
  • Certificat de testare: acesta indică rezultatul testului, tipul (PCR sau pentru antigeni) și data testării
  • Certificat de vindecare: confirmă că posesorul s-a vindecat după o infecție cu SARS-CoV-2, urmare a unui test pozitiv NAAT

Plenul Parlamentului European (PE) a aprobat prin vot, în data de 9 iunie, noile reglementări referitoare la certificatul Covid, precizează Flote Auto.

Adaugati comentariu